Skoči na glavno vsebino

Ob Annini zgodbi sejemski direndaj

Bernarda Mal

Moravče, 28. 11. 2023

V torek 28. novembra, je šolski hodnik postal prostor prazničnega sejmarjenja. Izdelki izpod rok učencev in ideje ustvarjalnih učiteljic so privabljale radovedne poglede in kupce. Otrokom so žarele oči, če je bil njihov izdelek občudovan in izbran. Tudi staršem je bilo v ponos, da so lahko v nakupovalno vrečko zbirali okraske, priročna darilca, nakit, voščilnice, adventne venčke, celo čarobne krogle so se znašle na prodajnih mizah. Spretni učenci so spekli nekaj mafinov, cimetovih rolic, piškotov. Dobro blago se je hitro prodalo in ostalo je še dovolj časa za srečanja in pogovore med obiskovalci. V kavarni, ki so jo pripravili učenci 9. razreda, se je dalo sladkati s palačinkami, popiti čaj, kavo ali kakav in kupiti pakete domačih piškotov. Ob kavi in svečkah se je veliko obiskovalcev zadržalo ob pomenkih. Srečolov je bil razprodan v zelo kratkem času in pogled med dobitke je razkril, da so se sponzorji in darovalci tudi letos potrudili.

Izkupiček je namenjen šolskemu skladu. Učenci 9. razreda so denar zbirali za pripravo slovesnega zaključka osnovne šole.

V tišjem objemu knjižnice so učenci vodili obiskovalce po razstavi o judovski deklici Anni Frank.  Ena od zgodb o trpljenju otrok med 2. svetovno vojno se je ohranila v Anninem dnevniku. Kljub dejstvu da je ona umrla v taborišču 2 meseca pred koncem vojne, je njen ljubljeni oče Otto, edini preživeli iz družine, dnevnik dal objaviti. Kaj ga je vodilo k temu? Morda še zadnja izpolnjena želja svoji hčeri, da bi postala pisateljica.

Razstava gostuje na šoli do konca decembra, tako da si jo lahko še pridete ogledat.

Celotni dogodek je bil prijeten uvod v praznični čas. V torek, 12. decembra, ste ponovno povabljeni med šolarje na praznični koncert šolskih zborov.

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost