Skoči na glavno vsebino

POT MLEKA OD KMETIJE DO KOZARCA

Pri projektu Mlekastično izberem domače so učenci 6. razredov, združeno s predmetom gospodinjstvo, 22.3.2023 odšli na ogled bližnje Kmetije Potokar, kjer so spoznali pot mleka od kmetije do kozarca. Na kmetiji nam je lastnik Tilen s svojo ženo predstavil, kakšne mlečne izdelke poleg predelave mleka proizvajajo. Spoznali smo prostor, kjer izdelujejo jogurte, kašarje in sveže sire. Gospod Tilen nam je predstavil tudi postopke, kako prideluje jogurte, iz kje pride sadje, ki ga dodaja v jogurte, na kaj mora biti še posebej pozoren pri pripravi jogurta in sira. Učenci so nato zastavili tudi nekaj vprašanj na to temo npr. koliko sira, jogurtov proizvedejo, kakšno količino vode porabijo dnevno, kako je s higieno pri delu. Ogledali smo si tudi kmetijo- krave in stroje, ki jih imajo na kmetiji. Predstavljeno nam je bilo tudi s čim se krave hranijo in kaj vpliva na kvaliteto mleka. Na koncu smo ogled zaključili z dobro zakusko domačih dobrot- jogurtov, kaš, skute, sirnega namaza in domačega sirnega bureka. Učenci so bili z ogledom zelo zadovoljni in so se veliko novega naučili, ter spoznali koliko dela je treba vložiti pri pripravi mlečnih izdelkov in da je kmet lahko tudi poklic.

Polje z besedilom:  Nekaj utrinkov iz ogleda kmetije:                                        Članek pripravila: Maja Dobravc      

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost