Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan se je leta 1754 v Zagorici rodil baron Jurij Bartolomej Vega. Jurij Vega je v svojem življenju dosegel nekaj pomembnih dosežkov na področju matematike:

  • število pi je izračunal na 137 decimalk natančno, kar je bil v obdobju njegovega življenja svetovni rekord;
  • napisal je knjige o logaritmih;
  • poučeval je tudi matematiko na topniški šoli.

Pisal je znanstvene članke s področja fizike, predvsem o gravitaciji, mehaniki in astronomiji. Svoja dela je pisal v nemščini in latinščini.

Zelo dejaven in uspešen je bil tudi na vojaškem področju, kjer je izpopolnil in moderniziral topništvo. Zaradi vojaških zaslug je bil odlikovan z viteškim redom Marije Terezije, prav tako je pridobil tudi naziv baron.

Zaradi vseh dosežkov smo po njem poimenovali ulice, osnovne in srednje šole, krater na Luni, bil je upodobljen na bankovcu za 50 tolarjev, po njem pa se imenuje tudi priznanje za dosežke pri matematiki.

Jurij Vega je povezan tudi z Moravčami. V Moravčah je bil krščen, prav tako je v našem kraju pridobil osnovno znanje, ki mu je omogočilo, da je šolanje nadaljeval v Ljubljani. Po njem se v Moravčah imenuje ulica, osnovna šola, v parku pa je postavljen tudi njegov spomenik. Datum njegovega rojstva pa v občini Moravče obeležujemo kot občinski praznik.

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost