Skoči na glavno vsebino

RANJENA SAMOPODOBA MLADIH – TESNOBNOST BIVANJA V LASTNEM TELESU

Današnji mladi, predvsem dekleta (vse hitreje pa se jim v teh izzivih približujejo tudi fantje!) so nadvse obremenjena s svojim telesnim videzom. Tarnajo nad nepopolnostjo svojega telesa, ki se jim v primerjavi z idealiziranimi podobami vplivnežev z Instagrama, zdijo grda, ničvredna in osovražena. Prepričani so, da bi jih malo manjši nos, bolj polne prsi ali ustnice, ožji boki, mišičasto telo ali bolj napeta koža, naredili srečnejše in samoizpolnjujoče …

Bilo je letos poleti na obali enega izmed hrvaških otokov. Opazujem skupino najstnikov, ki se zabavajo na pomolu v zalivu. Brezskrbno skačejo v vodo, se hihitajo in zganjajo norčije. Fantje se v svojih neustrašnih akrobacijah postavljajo pred dekleti in čutiti je iskrice, ki netijo prve poletne ljubezni.

V skupini je deklica, ki je vidno zadržana. Deluje precej neopazno. Vselej ostaja v ozadju. Redko spregovori. Z rokama objema svoje telo in ga obenem zakriva. Njena drža je sključena, izraža negotovost, strah in zadržanost. Je precej visoke postave in mogoče s s kakšnim kilogramom več, kot bi to narekoval za njeno višino preračunani »povprečni« ITM. V žargonu bi rekli, da je »bolj močna«, ne pa zares debela.

Dekle vidno zavrača svoj izgled in lastno telo. Zakriva ga z brisačo, medtem ko se druge deklice brezskrbno nastavljajo sončnim žarkom. Vedno zadnja skoči s pomola. Brisačo vselej odloži čim bližje stopnicam, da lahko pri izstopu iz vode nemudoma ovije svoje mokro telo in ga tako skrije pred pogledi.

Med najglasnejšimi na pomolu je tudi deklica Mia. Ne poznam nikogar iz ekipe, a vem za njeno ime, ker ga vsi neprestano glasno izgovarjajo. »Mia poglej to, Mia, a gremo tja, Mia, Mia, Mia …« Mia je vodja, ki daje zeleno luč za odhod v vodo, za premik na sladoled ali pa bojkotira predloge, ki ji niso po volji. Mia nima postave kot večina deklic na pomolu. Je nižje rasti, njeno telo je hruškaste oblike in precej zajetno. A kot je videti, je to ne moti. In tudi ostalih ne.

Deklica je precej odporna na mnenja drugih, sploh tista, ki so naslovljena na njeno telo. Deluje zelo samozavestno in s tem načinom obnašanja v kali zatre vsak vzgib, ki bi jo lahko prizadel. Nobene kritike ali opazke ne spusti skozi sito pozitivne samopodobe, da bi ta lahko načela njeno dobro voljo, pozitiven odnos do življenja in užitka, ki je vezan na trenutek, tukaj in sedaj.

Njena postava in pozitiven odnos dokazujeta, da SAMOPODOBA NI STANJE TELESA. JE STANJE DUHA!

Slednje predstavlja tudi glavni izziv predavanja Ranjena samopodoba mladih:

  • Kako naj se starši in učitelji danes uspešno spopadamo s fenomenom negativne telesne samopodobe mladostnikov?
  • Se še sploh lahko  kosamo z vplivneži za pozornost mladih, ki nekritično in slepo sledijo telesnemu perfekcionizmu lepotnih ikon družbenih omrežij?
  • Kako naj pomagamo graditi boljšo telesno dobrobit mladih generacij?

Moje delo je že vrsto let posvečeno mladim in njihovim staršem. S svojimi osebnimi in dolgoletnimi poklicnimi izkušnjami učim razvijati pozitivno telesno samopodobo, zdrav odnos do lastnega telesa in pomagam kakovostno reševati konfliktne odnose med generacijami staršev in mladostnikov. Svetujem in pomagam pri bolečem soočanju z globinami notranjih strahov, ki ves čas tiho prišepetavajo, da takšni kot smo, nismo dovolj dobri, dovolj lepi, dovolj pametni. Da preprosto nismo dovolj, da bi bili ljubljeni in sprejeti. Navdihujem, ko mlade preplavi sram in izgubijo ljubezen in sočutje do lastnega odseva v ogledalu.

Današnji mladi, predvsem dekleta (vse hitreje pa se jim v teh izzivih približujejo tudi fantje!) so nadvse obremenjena s svojim telesnim videzom. Tarnajo nad  nepopolnostjo svojega telesa, ki se jim v primerjavi z idealiziranimi podobami vplivnežev z Instagrama, zdijo grda, ničvredna in osovražena. Prepričani so, da bi jih malo manjši nos, bolj polne prsi ali ustnice, ožji boki, mišičasto telo ali bolj napeta koža, naredili srečnejše in samoizpolnjujoče.

Mogoče začasno. Dokler se (tudi s starostjo) ne pojavi nova »težava« v obliki dodatnih obremenjujočih kilogramov, zgubane kože, starostnih peg … In slej ko prej so zopet na začetku. Pred novim, starim izzivom: kako biti dovolj »lepa«, da bom sprejeta, ljubljena, opažena in vredna. Ob tem pa pozabljajo, spregledajo in ne vidijo, kako čudovit instrument je njihovo telo. Kaj vse jim ponuja in omogoča.

Ko govorimo z mladimi, jim moramo dati prav, res je, odsev v ogledalu je pomemben. A ob tem se vendarle morajo zavedati dejstva, da zunanjost nikoli ne more biti merilo njihove lastne (samo)vrednosti, saj so veliko, veliko več, kot le telo.

Pomembno je, da odrasli danes v svetu, polnem kopij, mlade spodbujamo in z vzgledom učimo, da ostanejo resnični, pristni in samozavestni originali. Ne glede na to, kaj si o njih morebiti mislijo drugi ali kako nanje gleda ves svet. A, da lahko to dosežemo, moramo najprej sami vzljubiti svoje telo. Natančno takšno, kot je. Mia nam nastavlja ogledalo in nas s svojim zgledom zgovorno uči, da ne potrebujemo “idealnega” telesa, da bi se v svoji koži počutili dobro!

Avtorica članka dr. Lucija Čevnik, sociologinja, profesorica, specializantka lacanovske psihoanalize, predavateljica, svetovalka in avtorica knjižne uspešnice Mama hčerki

Vir 22. 11. 2022: https://www.modra-akademija.si/ranjena-samopodoba-mladih/

Izbrala mag. Nika Cerar, univ. dipl. psih.

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost