Skoči na glavno vsebino

Zadnji dve šolski leti sta bili zaznamovani z epidemijo, kar se je poznalo tudi na področju ekskurzij. Tako smo letos z učenci 9. razreda konec aprila ponovno obiskali Muzej novejše zgodovine v Ljubljani in Park vojaške zgodovine v Pivki. Obisk slednjega nam je z donacijo omogočila Zveza veteranov vojne za Slovenijo in se ji za to najlepše zahvaljujemo.

Najprej nas je pot vodila v Ljubljano na Cekinov grad ob parku Tivoli, kjer smo si ogledali stalno razstavo o Slovencih v 20. stoletju. Učenci so lahko na drugačen način ponovili snov zgodovine v 9. razredu in s pomočjo materialnih virov – najrazličnejših predmetov iz tega obdobja – podoživeli dogodke 20. stoletja na Slovenskem.

Sledil je odhod proti Pivki, kjer so si pod strokovnim vodstvom učenci ogledali staro orožje iz časa 2. svetovna vojne in hladne vojne, ki so kot nemi pričevalci tistega časa poročali o dogajanju v polpretekli zgodovini. Posebno zanimiv za učence pa je bil tudi del razstave, ki je govoril o osamosvajanju Slovenije ter o 10-dnevni osamosvojitveni vojni. Na koncu so si učenci lahko ogledali tudi notranjost ene najbolj znanih razstavljenih predmetov tega muzeja – stare jugoslovanske podmornice.

Vreme nam je bilo naklonjeno in po poučni in zanimivi ekskurziji, smo se vrnili domov proti Moravčam.

Simon Zalar

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost