Skoči na glavno vsebino

Če se bomo odpravili v vrtec ali v šolo peš, se priporoča, da otroka, mlajšega od 10 let, v prometu vedno spremljamo in ga pri hoji po pločniku ali ob robu ceste vedno držimo za roko.

Otrok naj hodi po notranji strani pločnika, mi pa po sredini, tako da smo odrasli vedno med otrokom in cesto. Kjer ni pločnikov, hodimo ob levi strani ceste, ker tako lahko ves čas spremljamo nasproti vozeče avtomobile in se jim umaknemo. Otrok naj hodi čim dlje stran od roba ceste, mi pa smo vedno med otrokom in cesto. Če je rob ob cesti ozek, hodimo z otrokom drug za drugim, tako da držimo otroka za roko pred seboj.

 

Otroka lahko začnemo učiti osnovnih pravil varne hoje v prometu med 2. in 3. letom starosti. Najuspešnejši način je, da ga učimo praktično z razlaganjem, medtem ko gremo na sprehod ali hodimo po ulici, in smo jim zgled. Posebej ga opozorimo na avtomobile, ki zavijajo ali vozijo vzvratno.

Prečkanje ceste je zelo zahtevna naloga, ki je otroci, mlajši od 10 let, ne zmorejo sami. Osvojili jo bodo postopno z opazovanjem in vajo. Otroka začnimo čim prej učiti pravil varnega prečkanja ceste in vadimo po naslednjih fazah:

  1. Izberemo najvarnejše mesto za prečkanje ceste. Če v bližini ni podhoda ali mostička čez cesto, prečkamo cesto na označenem prehodu za pešce – zebri.
  2. Vedno se ustavimo korak od roba pločnika ali od roba ceste.
  3. Poslušamo in opazujemo promet, ki prihaja z leve, desne in spet z leve.
  4. Cesto prečkamo, le če z obeh strani ne prihaja nobeno vozilo ali takrat, ko voznik ustavi in nam jasno pokaže, da lahko prečkamo cesto.
  5. Na cesto stopimo, šele ko se vozilo ustavi oziroma se ustavijo vozila z obeh smeri, če je promet zelo gost. Prečkamo jo z običajno hitrostjo in ne v teku.
  6. Na polovici ceste moramo pogledati desno in preveriti, ali se z druge strani približujejo vozila. Če niso dovolj oddaljena, počakamo, da se ustavijo, in šele nato nadaljujemo pot.
  7. Med prečkanjem ceste nikoli ne gremo ali tečemo nazaj.

Postopoma prepustimo otroku, da nas vodi. Pohvalimo ga za vse, kar pravilno naredi pri učenju varne hoje v prometu. Spremstvo je potrebno toliko časa, dokler otrok ne glede na svojo starost dokaže, da razume nevarnosti v prometu in je sposoben varnega ravnanja. Včasih je treba spremljati tudi starejšega otroka, npr. pri prečkanju ceste z gostim prometom ali dvopasovnice.

 

Otroka oblačimo v obleke svetlih barv in z našitimi odsevnimi trakovi. V mraku in ob slabi vidljivosti naj nosi kresničko, pripeto na vidnem mestu na desni strani, ki je obrnjena proti vozišču, tako da prosto niha in odseva svetlobo, če jo osvetlijo avtomobilski žarometi.

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost