Skoči na glavno vsebino

Glede na ugotovljene primere okužbe z novim virusom (SARS-CoV-2) so sprejeti številni ukrepi za omejitev širjenja omenjenega virusa. Kot sporoča Ministrstvo za zdravje, v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu potrebna velika previdnost in skrb za preventivo.

V ta namen vas seznanjamo s SPLOŠNI PREVENTIVNI IN SPECIFIČNI UKREPI (NIJZ)
Vir: https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:
• Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
• V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
• Upoštevamo pravila higiene kašlja (v rokav, v robček, ki ga nato zavržemo).
• Redno si umivamo roke z milom in vodo.
• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
• Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

·        V primeru, da ste bili z otrokom v državah, kjer so razglašene izredne razmere zaradi koronavirusa ali na mednarodnem letališču, kontaktirajte po prihodu domov izbranega zdravnika, pediatra ali dežurno službo. Posvetujte se o zdravstvenem stanju otroka oz. sumu na okužbo ter ravnajte po njihovih navodilih glede obiskovanja/ne obiskovanja pouka.

K vsemu navedenemu veliko pripomore še vzdrževanje dobre telesne kondicije, zdrava prehrana, zadostno pitje tekočin in dovolj spanja.

Na spodnji spletni povezavi (e-Biltena NIJZ) si lahko preberete še več informacij v povezavi z okužbo s koronavirusom: https://mailchi.mp/175e012de78a/uikii1ugns-2721325?e=1cb2d5cd33
 

(Skupno 199 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost