Skoči na glavno vsebino

Pohod gripe

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. V prihodnjih tednih pričakujemo vrh sezone gripe in porast števila zbolelih z gripo ter tudi drugimi okužbami dihal.

Cepljenje – najučinkovitejša zaščita

Cepljenje je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Cepljenje se izvaja pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ po celi Sloveniji, več na https://www.nijz.si/sl/zacenja-se-cepljenje-proti-gripi

 

Od začetka sezone 2019 t. j. od 40. tedna dalje (od 30. 9. 2019), do 5. 1. 2020 smo v Sloveniji okužbo z virusom influence A laboratorijsko potrdili v 276 primerih. V 28 primerih je bila potrjena okužba z virusom influence B. Od konca novembra 2019, pa do danes (13. 1. 2020) se je za gripo testiralo že preko 2000 oseb.

Več si lahko preberete na spletni strani NIJZ: https://www.nijz.si/sl/tedensko-spremljanje-gripe-in-drugih-akutnih-okuzb-dihal-v-sezoni-20192020

 

 

 

PREPREČEVANJE OKUŽBE Z GRIPO

Da ne zbolimo, je potrebno vzdrževati dobro telesno kondicijo, se veliko gibati na svežem zraku in uživati zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave. Izogibamo se zaprtih prostorov oz. prostor, v katerem se nahajamo dalj časa, večkrat prezračimo. Okužbo pa lahko preprečimo predvsem z dobrimi higienskimi navadami in si večkrat na dan skrbno umijemo roke, da ne zanesemo virusa influence in tudi drugih mikroorganizmov na naša dihala.

(Skupno 248 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost