Skoči na glavno vsebino

Bodimo hvaležni

Tradicionalni slovenski zajtrk, vseslovenski projekt že 8. leto

V želji, da bi otrokom približali občutek, kaj je zdrava hrana in zakaj je pomembno, da jemo lokalno in sezonsko hrano, so se pred osmimi leti odločili za projekt, za katerega je dala pobudo Čebelarska zveza Slovenije z uvedbo medenega zajtrka. Pridružujejo se mu osnovne šole in vrtci. Priskrbijo tradicionalne sestavine za zajtrk: med, maslo, mleko, jabolko in kruh. Pomembno je, da je hrana od lokalnih pridelovalcev. Čeprav se jedilnik ponavlja, projekt raste z noto, ki jo vsako leto spreminjajo. Letošnja rdeča nit je bila: Hvala za naš super zajtrk – bodimo hvaležni za hrano, ki nam je vsakodnevno dostopna. Čas med zajtrkom je namenjen tudi pogovoru. Letos smo se pogovarjali o tem, kakšen privilegij je, da še imamo visoko kakovostno hrano, zdravo in varno, kar pa velja tudi za vodo. Težko je razumeti, toda vsi smo dolžni skrbeti, da bo tako tudi v prihodnje. Le zavedanje, da to ni danost za vse ljudi po svetu, zbudi v človeku odgovornost in hkrati hvaležnost do vsakogar, ki prispeva k temu, da je kaj dati na mizo. V OŠ Jurija Vege Moravče so učenci na mizah imeli domač kruh, ki so ga spekle članice moravškega društva podeželskih žena iz moke iz mlina Rotar, jabolka s kmetije Pr´Matčk, mleko s kmetije Peterka, med so podarili moravški čebelarji, maslo pa je bilo iz mlekarstva Podjed iz Preddvora.

Ker si šole prizadevajo otrokom poleg zdrave hrane približati tudi kulturo umirjenega hranjenja, je bil čas za zajtrk nekoliko daljši. Za pravo uživanje so se potrudili še z dekoracijo, postavitvijo miz, delitvijo hrane in tudi ponovno ponovitvijo temeljitega umivanja rok z vodo in milom, da preprečijo prenos okužb, zajedavcev …

Zajtrk je potekal po predvidenem načrtu. Z veseljem so ga zaužili skupaj z vodstvom šole in županom tudi pridelovalci. Ne vem pa, če so po zajtrku tako iskreno povedali vtise kot devetošolec, ki je rekel: »Danes sem se pa zares najedel.« Povedal je veliko – kakovostna hrana nas v resnici tudi nasiti in je potrebujemo manj.

Tako se je dnevu slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružila tudi naša šola in vrtec. Se že veselimo 15. novembra 2020, vmes pa bomo obiskovali lokalne pridelovalce ter kupovali lokalno in sezonsko kakovostno hrano.

Bernarda Mal

 

 

 

 

 

Pri projektu sodelujejo naslednje institucije:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrstvo za zdravje
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za okolje in prostor
Čebelarska zveza Slovenije
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Zavod Republike Slovenije za šolstvo
Zveza sadjarskih društev Slovenije
Zadružna zveza Slovenije
Obrtno-podjetniška zveza Slovenije

(Skupno 305 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost