Skoči na glavno vsebino

V torek, 17.9.2019, smo se že zgodaj odpravili na pot. Po dolgi poti, med katero smo poslušali razlago in reševali prve naloge na učnem listu, smo se na koncu po ozki in ovinkasti cesti le pripeljali do prvega cilja –  Partizanske bolnice Franje. Tam smo navdušeno poslušali pripovedovanje vodičev o pogumni zdravnici Franji in osebju bolnišnice, ki je v nepredstavljivih razmerah rešilo številna življenja, in pokukali v prav vse barake in kotičke bolnice.

Po malici in sladoledu smo pot nadaljevali v dveh skupinah. Prva skupina se je najprej odpeljala do Divjega jezera, kjer smo opazovali najkrajšo slovensko reko, spoznali skrivnostne značilnosti jezera in se poklonili številnim potapljačem, ki so med raziskovanjem za vedno ostali v njem.

Do Idrije nas je čakalo še precej hoje po Poti ob rakah, kjer smo prečkali viseč most, šli mimo velikega lesenega kolesa – kamšti in opazovali stare rudarske hiše. Na koncu smo se spustili še v Antonijev rov v rudniku živega srebra v Idriji in izvedeli zanimivosti o delu in življenju rudarjev  v tem nekoč zelo pomembnem rudniku, ki je danes muzej in vpisan na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Druga skupina je videla iste znamenitosti, le da v obratnem vrstnem redu, in opravila isto pot, le hoja po Poti ob rakah je pri njih potekala v obratni smeri.

Izvedeli smo veliko novega, se naužili lepega vremena in se prijetno utrudili.

Učenci 7. r in učitelji  – spremljevalci

 

(Skupno 357 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost