Skoči na glavno vsebino

V torek, 8. maja 2018,  je pred gradom Tuštanj v Tuštanju pri Moravčah potekal 22. mednarodni EX TEMPORE, v organizaciji OŠ Jurija Vege Moravče. Zbralo se je preko 70 otrok in 23 mentorjev iz Slovenije. Likovna dela pa so prišla tudi iz tujine; in sicer iz Avstrije, Švice, Francije, Latvije, Poljske in Romunije.

Letošnja tema je bila ČLOVEK IN DREVO, naši umetniki pa so lahko motive črpali iz naravne in kulturne dediščine Moravške doline. Tako smo tudi mi del vseevropskega projekta ELKD – Evropskega leta kulturne dediščine.

Ta dogodek že 22 let prireja učiteljica likovne umetnosti Inge Ivartnik. Zadnjih 11 let je ta dogodek tudi mednarodna prireditev.

Na začetku, blizu devete ure zjutraj, so vse udeležence pozdravili učiteljica Inge Ivartnik, župan občine Moravče Martin Rebolj, namesto ravnateljice naše šole Nuše Pohlin Schwarzbartl pa je udeležence pozdravila pomočnica ravnateljice Petra Peterka.

Že zjutraj nas je pričakalo lepo sončno vreme in takšno nam je služilo do konca. Po razdelitvi materiala in malice je sledilo skupinsko fotografiranje. Že pred vsem tem so si učenci našli lep in miren kotiček okoli gradu za ustvarjanje. Ustvarjalo se je vse do 13. ure. Na koncu pa se je vsak udeleženec fotografiral s svojim izdelkom in nato še z mentorjem.

Med ustvarjanjem sta učence fotografirali Lucija Bergant in Ana Gabrovec. Fotografije lahko vidite tudi na spletni strani šole.

Lara Melonni, 7. razred (OŠ Mengeš): “Sem prvič na ex temporu in mi je zelo všeč, ker rišemo v naravi in to se mi zdi zelo pravljično, tema pa je v redu.”Med zelo zagretim delom je nekaj učencev podalo mnenje.

Inge Veronika, 6. razred (OŠ Dob): “Tema je lahka za risanje, všeč mi je bolj kot lani, saj je sonce in ne dež.”

Lara Kemaž, 9. razred (OŠ Litija): “Tema mi je všeč, ker to rada rišem. Na ex temporu sem prvič in  to, da rišemo v naravi, mi je zelo super.”

Neža Podpečan Toplak, 9. razred (OŠ Petrovče): “Zelo mi je všeč, ker smo zunaj, tema pa ni lahka in je zanimiva. Sendviči so dobri.”

Klas Korošec, 7. razred (OŠ Preserje pri Radomljah): “Tema mi je lahka in zabavna, prvič sem na ex temporu in je zelo dobro.”

Zala Naja Vilar, 8. razred (OŠ Dravlje): “Sem prvič in mi je zelo všeč, saj nisi v zaprtem prostoru, lahko gledaš okoli in razmišljaš. Tema pa je zanimiva, ker lahko narediš nekaj posebnega.”

Vsa dela so vidna na spletni strani OŠ Jurija Vege Moravče in na portalu ELKD.

Razstavljena bodo tudi 28. 5. 2018 na gradu Tuštanj, kjer bodo vsi učenci dobili priznanja in darilca, mentorji pa potrdila. Ta dan bo tudi  koncert vseh zborov, ki delujejo na matični in podružnični šoli.

Zahvaljujemo se  tudi sponzorjem, ker nam redno priskočijo na pomoč z materialnimi in finančnimi sredstvi: trgovini Art Ljubljana, JKP Prodnik Domžale, Občini Moravče in tudi članicam Moravških rokodelk, ki so pomagale pri izbiri najboljših likovnih del.

Tekst: Lovro Levačič, 9. razred

Pomoč na terenu: Ema Bizilj, 8. razred

Foto: Lucija Bergant, 9. razred, Ana Gabrovec, 8. razred

 

 

 

(Skupno 993 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost