Skoči na glavno vsebino

Sladkor je dandanes tako splošno živilo, da se mnogokrat sploh ne zavedamo, kje vse in v kakšni obliki se nahaja.

Sladkor se uporablja v živilih, da jim izboljša okus, teksturo, dodaja pa se tudi kot konzervans. Pogosto se ljudje niti ne zavedamo, da jemo živila z dodanim sladkorjem. Proizvajalci živil, z namenom, da bi kupce zavedli, za sladkor navajajo druga imena in tako poskušajo ustvariti vtis, da živilo vsebuje “zdrava nadomestila sladkorja”. Druga imena pod katerimi se različni sladkorji skrivajo v živilih so saharoza, glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza, dekstroza, koruzni sirup, invertni sladkor, invertni sladkorni sirup, melasa, rjavi sladkor, kristali sladkornega trsa, evaporiran trsni sladkor. Sladkor najdemo v že pripravljenih omakah, testeninah, brezalkoholnih pijačah, sladkarijah, skratka sladkor je skoraj v vsem kar zaužijemo.

Ne glede na to, kako zdravo ali drugače privlačno deluje ime sladkorja je potrebno vedeti, da je sladkor pač sladkor. V kakršnikoli prikazani obliki sladkor škoduje zobem in drugim delom našega telesa. Da sladkor škodi zobem, ni skrivnost. A s hrano, bogato s sladkorjem, ne tvegamo le zobne gnilobe, temveč povečamo tveganje za razvoj številnih nevarnih bolezni kot so sladkorna bolezen, demenca, ciroza jeter, srčno-žilne bolezni, rakava obolenja in še mnoge druge. Poleg tega velja za enega pomembnih dejavnikov, ki povzroča današnjo epidemijo debelosti.

Kako torej lahko zmanjšamo vnos sladkorja v naše telo?

Preprosta rešitev je, da si hrano pripravljamo sami. Pri tem uporabljamo sveža, po možnosti lokalna in sezonska živila, ki bodo že sama po sebi naši jedi dala dober in poln okus. Sladkorja tako sploh ne bomo pogrešali.

Pogosto je problem v tem, da si zdravih, okusnih in hitro pripravljenih jedi sploh ne znamo več pripraviti. Za to nam primanjkuje časa, predvsem pa idej, kaj bi si pripravili.

Zato predlagava, da si vzamemo nekaj našega časa, vzamemo v roke kuharsko knjigo ali pa za recepti pobrskamo po internetu ter si hrano začnemo pripravljati sami. Kmalu se bomo počutili bolje, z več energije in predvsem bomo naredili nekaj dobrega za svoje zdravje.

Patrik Lešnjak in Benjamin Štefan, 9.C

OŠ Jurija Vege Moravče

mentorica: Sonja J. Žvanut

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost