OSNOVNA ŠOLA JURIJA VEGE MORAVČE IN VRTEC VOJKE NAPOKOJ
ZAGOTAVLJATA MLEKO IN MLEČNE IZDELKE, KI JIH SUBVENCIONIRA EVROPSKA UNIJA V OKVIRU EVROPSKEGA PROGRAMA “MLEKO ZA ŠOLE”.
Sonja Jančar Žvanut
Tudi v tem šolskem letu bomo na naši šoli in v vrtcu izvajali projekt »Shema šolskega mleka«, ki ga subvencionira Evropska unija.
Učenci in otroci boste tako 1x tedensko pri malici dobili mleko, ki ga bo subvencionirala Evropska unija, zato bo tudi strošek za malico ustrezno nižji. Kateri dan bo to, si lahko vsak teden sproti pogledate na jedilniku.
ZAKAJ SE JE NAŠA ŠOLA VKLJUČILA V TA PROJEKT?
Mleko je pomembno živilo, saj ima visoko hranilno in biološko vrednost ter vsebuje beljakovine in aminokisline, ki jih nujno potrebujemo. Bogato je s kalcijem ter drugimi minerali in vitamini, ki so predvsem v obdobju odraščanja zelo pomembni.
Ker raziskave kažejo, da predvsem mladi zaužijete premalo mleka, smo se za ta projekt odločili tudi na naši šoli.
S PROJEKTOM ŽELIMO
• spodbujati uživanje priporočenega mleka in kakovostnih mlečnih izdelkov med otroci in mladostniki,
• krepiti znanje in veščine za zdravo prehranjevanje in zdrav življenjski slog od zgodnjega otroštva,
• Zajeziti trend naraščanja debelosti in zmanjšati breme kroničnih nenalezljivih bolezni.
Uživanje mleka v priporočenih količinah v obdobju otroštva zmanjšuje tveganje za nastanek debelosti in deleža maščob v telesu.
Kalcij in nekatere bioaktivne snovi (peptidi, AK) v mleku oz. mlečnih izdelkih sodelujejo v presnovi glukoze, zmanjšujejo tvorbo maščob in pospešujejo razgradnjo maščob, ter ohranjajo mišično maso.
KALCIJ V MLEKU
• 100 ml mleka ali jogurta v povprečju vsebuje 120 mg kalcija.
• 100 ml mleka vsebuje podobno količino kalcija kot 15g trdega sira ali 30g mehkega sira.
• do konca pubertete se zgradi 90% kostne mase. V tem obdobju je absorpcija kalcija najučinkovitejša (40-70%) poleg tega je absorbcija kalcija iz mleka in mlečnih izdelkov boljša kot pri drugih s kalcijem bogatih živilih.
• v času do konca pubertete lahko dosežemo najvišjo možno gostoto kosti, kar pomembno zmanjšuje tveganje za kasnejši razvoj osteoporoze.
POMEN FERMENTIRANIH MLEČNIH IZDELKOV
• Pomagajo uravnavati prebavo;
• Preprečujejo črevesne okužbe
• Stabilizirajo sestavo črevsne bakterijske mikroflore
• Spodbujanje imunskega sistema;
SMERNICE ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA V VRTCIH IN ŠOLAH O MAŠČOBAH V MLEKU IN MLEČNIH IZDELKIH
• Do dopolnjenega drugega leta naj otroci uživajo polno mleko in mlečne izdelke (3,5%);
• Do vstopa v šolo naj otroci postopno preidejo na uživanje delno posnetega mleka (1,6%);
• Odsvetuje se uživanje posnetega mleka (0,5%) do dopolnjenega 5 leta starosti.
• Zaradi lažje organiziranosti prehrane se v vrtcih lahko uporablja polnomastno mleko za vse strosten skupine.
SHEMA ŠOLSKEGA SADJA |