Skoči na glavno vsebino

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu. (vir: http://piskotki.net/kaj-so-piskotki-in-kako-delujejo/

 

Naše spletne strani in aplikacije uporabljajo piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Tako vas lahko prepoznamo, ko se vrnete na našo stran. Uporabljamo piškotke, predstavljene v sledeči tabeli.

 

Stran/aplikacija

Ime

Trajanje

Opis

google.com

NID

6 mesecev

Google uporablja piškotke, kot sta »PREF« in »NID«, za prilagajanje oglasov na Googlovih spletnih mestih, na primer v Iskanju Google, zlasti če niste prijavljeni v Google Račun. Piškotke uporabljajo tudi za oglaševanje, ki ga prikazujejo zunaj Googlovih spletnih mest.

PREF

2 leti

www.osmoravce.si

_utma

2 leti

Shranjuje količino obiskov (za vsakega obiskovalca), v času od prvega obiska, v prejšnjem obisku in trenutni obisk.

_utmb

30 minut

Ta dva piškotka delujeta skupaj pri računanju dolžine obiska. _utmb zapiše čas, ko obiskovalec vstopi na stran, _utmc pa čas odhoda.

_utmc

seja

_utmv

Stalno

Ta piškotek se namesti, ker uporabljamo uporabniško določena poročila. Tako naša analitika ve, kako naj razporedi obiskovalca.

_utmz

6 mesecev

Preveri, kako so obiskovalci prišli na spletno stran (preko iskalnika, povezave ali zaznamka).

cc_analytics

1 leto

Zapomni si nastavitev soglasja za analitiko.

cc_necessary

1 leto

Zapomni si nastavitev za nujni piškotek

naključno generirano ime piškotka

Seja

Za Spletni portal Joomla uporabi piškotek za ločevanje med obiskovaalci.

www.youtube.com

 

PREF

8 mesecev

Piškotki se uporabljajo na straneh, kjer si lahko ogledate videoposnetke. Potrebni so za predvajanje YouTube posnetkov.

VISITOR_INFO1_LIVE

8 mesecev

YSC

seja

use_hitbox

seja

www.najdi.si

poll

23. 11.2013

Piškotki se potrebujejo za nemoten ogled zemljevida.

_utma

23. 11.2013

MAdUTCID

JSESSIONID

23. 11.2013

Seja

sl.wikipedia.org

centralnotice_bucket

1 teden

Piškotek se namesti, če uporabljate naš dodatek za iskanje po enciklopediji Wikipedia.

www.osmoravce.si

googtrans

seja

Piškotek se namesti, če uporabljate naš dodatek za prevajanje spletne strani.Zavezujemo se, da lastnih piškotkov ne bomo posredovali tretjim osebam. Piškotke lahko izbrišete ali onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji »pomoč« (»help«) vašega spletnega brskalnika. V primeru, da boste onemogočili piškotke, vam nekatere spletne strani morda ne bodo delovale pravilno.
 

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost