Skoči na glavno vsebino

Ker se približuje konec prvega polletja, moramo učenci napeti še zadnje moči za zadnja ocenjevanja v tem ocenjevalnem obdobju. Sledi krajši počitek, ko si lahko malce oddahnemo od vsega učenja. Da pa med počivanjem ne bomo pozabili, kaj smo se do sedaj naučil, sem pripravila nekaj gradiv za dodatno utrjevanje, pa tudi nekaj za splošno razgledanost.

Ta članek je dokaz, da se moramo še veliko stvari naučiti. Potrudite se, morda pa si le polepšate kak počitniški dan.

 

 

KRIŽANKE

krizanka1

 

krizanka2

krizanka 3

REBUSI

rebus1

SUDOKU

soduku1

 

NEVERJETNO

1.Katera je najbolj nevarna žival na Zemlji?

a) morski pes

b) medved

c) komar

č) črna vdova

 

2.Kako se imenuje živalska vrsta, pri kateri samček prevzame vlogo »nosečnice«?

a) gorila

b) morski prašiček

c) povodni konj

č) morski konjiček

 

3.Katera od naštetih je največja živa stvar na svetu?

a) afriški slon

b) goba

c) žirafa

č) spužva

 

4.Katera je največja stvar, ki jo lahko pogoltne sinji kit?

a) manjši družinski avto

b) mornar

c) napihljiva žoga

č) droben rakec

 

1. Pravilni odgovor je komar. Samice komarjev (samci pikajo le rastline) prenašajo več kot sto potencialno nevarnih bolezni, vključno z malarijo, rumeno mrzlico, dengo in filariozo. Komarji z različnimi boleznimi okužijo več kot 700 milijonov ljudi ne leto, vsaj dva milijona okuženih bolnikov na koncu tudi umre. Malarija je še posebej velik problem v Afriki, saj zaradi nje vsakih 45 sekund umre en otrok. A vsak komar še ne prenaša hude bolezni. Na svetu je namreč 2 500 znanih vrst komarjev, malarijo pa prenaša »le« 40 vrst komarjev.

2. Pravilni odgovor je morski konjiček. Očetje morski konjički imajo s svojimi nerojenimi otročički še posebej pristen odnos. Verjetno so v živalskem svetu najboljši primer očetov, ki skrbijo za svoje mlade. Oplojena jajčeca, iz katerih se izvalijo mladi morski konjički, se razvijejo v očetovem telesu, ne v materinem,. Samica jajčeca odloži v posebno vrečo pod samčevim repom, razvijajoči se zarodki pa se zakopljejo v satovju podobno strukturo v vreči. Tam ostanejo, dokler niso pripravljeni priti ne svet.

3. Pravilni odgovor je goba. No, gre za podgobje oziroma micelij glive, ki niti ni tako redka in ste jo morda opazili celo na domačem vrtu. To je črnomekinasta mraznica, ki se je v ameriškem Oregonu razrasla na 890 hektarjih. Potem ko je na tem območju odmrlo na tsoče dreves, je znanstvenica Catherine Parks odkrila, da je množica gob le del enega organizma. Enotno podgobje te mraznice, ki naj bi bilo staro 2400 let in naj bi tehtalo 605 ton, je tako verjetno največji živi organizem na svetu.

4. Pravilni odgovor je napihljiva žoga. Čeprav je sinji kit največja žival na svetu in v svoja usta spravi tudi do 90 ton vode, samo njegov jezik tehta skoraj tri tone, srce pa 600 kg, je premer njegovega grla velik le za približno eno napihljivo žogo. Zato brez skrbi, najraje od vsega ima živalski plankton.

 

Lucija

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost