Skoči na glavno vsebino

pacnikFrancka Pačnik, učiteljica na POŠ Vrhpolje (podružnična šola Vrhpolje), je na dan učiteljev, 5. 10. 2012 zaključila svoje službovanje na OŠ Jurija Vege in odšla v zasluženi pokoj.

Službovala je dobrih 38 let. Prvih 5 let je delala v vrtcu, vse ostalo pa na POŠ Vrhpolje. Vsa leta službovanja je učila otroke od 1. pa vse tja do 4. razreda. Povedala nam je, da se delo na POŠ razlikuje od dela na matični šoli. To je bilo opazno še zlasti na začetku njenega službovanja, ker je bilo na POŠ Vrhpolje majhno število otrok in so bili oddelki kombinirani. Poleg poučevanja pa je bila Fani tudi vodja POŠ Vrhpolje. Vodenje POŠ zahteva veliko sodelovanja z matično šolo ter organiziranja ter usklajevanja na sami POŠ. Na POŠ poteka delo in vse dejavnosti tako kot na matični šoli, le da je pri organiziranju prisotno majhno število otrok in učiteljev. Vsi učitelji in učenci pa največkrat delajo v težjih pogojih, imajo pa veliko volje in optimizma. Vse to nam je zaupala o POŠ, njenem drugem domu, in njenem delovanju.

Poleg vodenja in poučevanja na POŠ Vrhpolje,je Fani sodelovala pri veliko projektih. Med najpomembnejše gotovo sodi organizacija prireditve ob praznovanju 100. obletnice šole in 10. srečanja DUPŠ (Društvo učiteljev podružničnih šol Slovenije). Ob 100. obletnici POŠ Vrhpolje,je Francka izdala tudi knjigo z naslovom Vrhpoljska šola skozi prvih 100 let.

Čisto na koncu pa smo jo vprašali, kako se počuti ob upokojitvi. Povedala je, da bo pogrešala svojo službo in da je že prvi dan pokoja odšla nazaj v šolo. Zaenkrat zares ne more zdržati brez nje. Vendar Fani tudi ob upokojitvi ne bo ostala brez zaposlitve, saj si je že našla nove in jih dodal starim strastem.

Vsi jo poznamo tudi kot glavno silo v kulturnem in družbenem življenju domačih Vrhpolj. Njeni prsti še niso odslužili, zato še bolj vešče drsijo po strunah tamburice. Blizu je novoletni koncert in ne verjamemo, da Fani tam ne bo,

Učenci in delavci OŠ Jurija Vege Moravče cenimo njenih 38 let, ki jih je delila z nami, cenimo njen smisel za humor in njeno vedro besedo. Za vse to se ji zahvaljujemo in se z njo veselimo njenih nadaljnjih ustvarjalnih let v novem življenjskem obdobju.

Sara

pacnik

(Skupno 85 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost