Skoči na glavno vsebino

KAKO SMO KUHALI IN PEKLI

 

S pomočjo učiteljic Marije Gotar in Fani Pačnik in v družbi babic naših učencev ter moravških rokodelk smo pripravili nekaj okusnih tradicionalnih jedi in slaščic.

Marijina folklorna skupina in moravške rokodelke so skuhale kašnato zelje, močnik in krhlovko. Oblečeni v tradicionalne obleke so dogodku dali še poseben pečat.

Marijini otroci iz podaljšanega bivanja pa so s pomočjo babic spekli tri vrste tradicionalnih slovenskih piškotov.

Fanini prvošolčki so pomagali pri peki kruha na tradicionalen način na domu ene izmed babic. Skupaj s šolsko kuharico Cirilo pa so pripravili repo in žgance ter spekli domače piškote.

Oglejte si recepte, slike in video posnetke, kako smo uživali v kuhanju, peki in okušanju pripravljenih dobrot. Pa dober tek!

 

Kruh iz krušne peči

kru repa piškoti ekobz 261Domači kruh se najbolje speče v primerno razgreti krušni peči. Včasih so gospodinje zamesile kruh enkrat na teden in ga spekle v krušni peči, ki je bila središče doma. Danes kruh v kmečki peči pečejo le še ob večjih praznikih. Škoda – pa tako dober je. 

 

 

Ajdovi žganci in kisla repa

kru repa piškoti ekobz 048Ajdovi žganci so stara tradicionalna slovenska kmečka jed. Zraven skuhamo še kislo repo ali kislo zelje in kosilo je tu. RECEPT.

 

 

 

Kašnato zelje

DSCI0825Preprosta, poceni, okusna in nasitna jed, ki jo ponudimo k pečenemu svinjskemu mesu, različnim klobasam in prekajeni šunki ali vratu, sta kisla repa ali kislo zelje s proseno kašo. Kislo zelje in repa sta nekoč v zimskem času skoraj v celoti nadomestila svežo zelenjavo, kaše pa sodijo med najstarejše slovenske jedi, zato ni čudno, da so naši predniki te sestavine združili. Repi s kašo pravijo burkaša, druga jed pa je kašnato zelje, tako ju namreč imenujejo v okolici Kranja, Cerkelj in Kamnika, kjer poznajo največ jedi s proseno kašo. Če jed ponudimo samostojno, jo zabelimo z ocvirki ali zaseko, če pa jo postrežemo z mesom ali s kolinami, jo lahko zabelimo tudi z oljem in tako pripravimo sodobnejšo in lažjo različico te stare slovenske jedi. RECEPT.

 

Močnik

DSCI0825 - Copy - CopyMočnik so poznali že v visokem srednjem veku, iz leta 1485 izhaja zapis o sladkem močniku kot plemiški jedi. Poleg kaše je bil najbolj razširjena jed večinskega mestnega in podeželskega prebivalstva do začetka oziroma sredine 20. stoletja. Močnik je pojmovan kot slovenska narodna jed, danes se redko znajde na jedilniku. RECEPT.



Krhljevka

DSCI0825 - Copy

Ta jed je bila aktualna predvsem poleti ob kmečkih opravilih. Ljudje so jo nosili s seboj na polja za žejo, pa tudi za lakoto. RECEPT.

 



Domači piškoti


DSCI0752

 

Otroci iz OPB in Marija

 

 

 

 

kru repa piškoti ekobz 168

 


Prvošolčki z Vrhpolj in učiteljica Fani

– DOMAČI PIŠKOTI

 

 

 

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 142 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost