Skoči na glavno vsebino

VAVampirska akademija

Vampirska akademija je roman, ki govori o različnih vrstah vampirjev: o morojih, vampirjih, ki so bolj slabotni, a imajo možnost upravljati z elementi, dampirjih, ki so zelo močni, njihova naloga pa je varovanje morojev pred strigoji. Dampirka Rose in morojka Lisa sta najboljši prijateljici, ki sta pobegnili z akademije. Po dveh letih so ju našli ter odpeljali

nazaj na šolo. Ker je bila Rose v zaostanku z urjenjem, so ji dodelili mentorja, ki bi ji pomagal nadoknaditi zamujeno, čednega Dimitrija. Rose in Lisa imata vez, ki je nastala, ko je Lisa s svojim elementom, Duhom, obudila Rose od mrtvih. A nekateri hočejo njeno moč izrabiti in Lisa se znajde v hudi nevarnosti. Medtem ko se Rose trudi, da jo reši, se predaja sanjarjenju o nedosegljivem mentorju Dimitriju.

V naslednjih delih se zgodi veliko strigojskih napadov, Rose pa si prisluži svoji prvi molniji (znamenji, ki jih dobiš, ko ubiješ strigoja). Ko strigoji napadejo akademijo, s seboj odpeljejo talce, med katerimi je tudi Dimitrij. Rose ugotovi, da so ga spremenili v strigoja in odpotuje v Sibirijo, da ga reši. Na poti spozna alkimistko, ki ji pomaga, prekriža pa si poti tudi s svojim do zdaj neznanim očetom. Neuspešno se vrne nazaj domov, a kmalu ugotovi, da lahko reši svojo ljubezen s pomočjo petega elementa, Duha. Rose je morala obuditi stara znanstva, a ne zaman. Rešila je ljubezen svojega življenja, a za zapahi se je znašla sama. Rose so obtožili atentata na kraljico, a je s pomočjo očeta, Dimitrija in Sydney pobegnila. Ko ugotovi, da lahko svoji prijateljici Lisi vrne mesto v plemiškem svetu, se odpravi na potovanje, ki ni predvideno, a ji je uspelo. Odkrila je Lisino polsestro in z njeno pomočjo je Lisa postala… No, da to ugotovite, pa si preberite knjigo. Le kaj se na koncu zgodi z Rose in Dimitrijem? Kaj pa Adrian, Jill, Eddie in Sydney?

Vampirska akademija je prvi del sage o vampirjih. Naslednji deli so Ledeni ugriz, Poljub smrti, Krvna zaveza, Klic duha ter Zadnja žrtev. Če želite o Rose in njenih prijateljih izvedeti kaj več, si preberite navedene knjige. Ne bo vam žal.

Pisateljica Richelle Mead pa se že ukvarja z nadaljevanji te serije, spremenila bo le glavne vloge, vsebina pa bo še vedno govorila o treh vrstah vampirjev.

 

Anja

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost