Skoči na glavno vsebino

LJUDSKI PLESI IN GLASBILA


V podaljšanem bivanju učence seznanjam z različnimi vsebinami, kako koristno porabiti prosti čas. Tako večkrat na teden, vključujem ljudsko izročilo skozi pesem, igro in ples. Posebno radi se učenci igrajo ljudske igre. Tako smo letos spoznali že vrsto iger. Naj jih nekaj omenim: rinkce talat, bikerli bakerli, gnilo jajce, ristanc, v šternco glejte, a je kruh že pečen, barvice prodajat, oreh je naš, krava in kmet. V sklopu teh dejavnosti smo plesali ples čindara in zibenštrit na pesem Pes pa nima repa več. Učence seznanjam tudi s tem, kako so včasih živeli, kakšne šege in navade so imeli, ob katerih priložnostih je določena igra nastala in kako so včasih otroci preživljali prosti čas. Del teh dejavnosti (plesa Čindara in  Zibenšrit ter igri »Bikerli, bakerli »in »A je kruh že pečen?«) smo predstavili tudi na srečanju s starši in starimi starši.

{youtube}uI5JD498yGo{/youtube}

Marija in OPB 1. R. 1. sk.

 

FOLKLORNA SKUPINA »MORAVŠKI MAČKI«

Folklorni krožek poteka 1x tedensko, vključeni so učenci od 1.-5. r., harmonikar je iz 9.r. Ker letos ta skupina sodeluje v projektu Comenius, sem se odločila, da skupaj s starši in starimi starši preživimo nekaj prijetnih trenutkov.

Najprej smo jim predstavili plese, ki smo se jih letos naučili, to so: Peta-špica, Na klinčki visi kiklca, Šuštarska. Ples Na klinčku… so starši spremljali s petjem pesmi ob pomoči besedila na listu. Sledil je skupen ples – lapadu, ob katerem smo se vsi zelo zabavali. Ta ples smo plesali tudi na Comeniusovem obisku poljskih prijateljev.

Srečanje smo nadaljevali v eni izmed učilnic, kjer je bilo že vse pripravljeno za izdelovanje ljudskega instrumenta NUNALCA (v posnetku drugi del). Za izdelavo potrebujemo bambusovo palico, celofan papir, gumice, brusni papir. Vsaka družina je izdelala vsaj en instrument, ob spremljavi harmonike in nunalc smo vsi skupaj zapeli in zaigrali ljudsko Na planincah…  Bilo je res prijetno in veselo druženje.

 

{youtube}QZ3tmGzocW4{/youtube}

Mentorica FS Marija Gotar

 

LJUDSKI PLESI – DELAVNICE Z UČITELJI

Učitelji smo letos preživeli » krompirjeve« počitnice malo drugače, predvsem pa zelo delovno. Učiteljice 1. triade so pod vodstvom mentorice folklorne skupine Marije Gotar na šoli sodelovale na delavnicah Ljudski plesi. Razlog je bil nepopolno poznavanje ljudskih plesov, ki so vključeni v učni načrt ter sodelovanje naše šole v projektu Comenius. Cilj pa je bil tudi aktivno in koristno preživeti čas, ki je namenjen izobraževanju v času počitnic.

Imamo srečo, da imamo sodelavko Barbaro Fale, ki ji spremljava na harmoniki ni tuja. Živa glasba nas je še dodatno motivirala pri učenju plesov.

Učitelji so spoznali in se naučili plese: štajeriš, potovčena, peta-špica, rašpla, kovtre šivat, vrečo šivat, na klinčku visi kikl’ca, zibenšrit ter različne vrste vrtenic pri dvodelnih plesih.

 

{youtube}mfRmv66NN9k{/youtube}


 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 685 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost