Skoči na glavno vsebino

ZBIRANJE STARIH VOŠČILNIC


Učitelji in učenci smo v mesecu decembru zbirali stare novoletne voščilnice. Vsaka je bila prav posebna in imela je lepo napisano voščilo. Voščilnice smo razstavili v šolski avli.

{youtube}ExtBGO7tNvg{/youtube}

 

IZDELOVANJE VOŠČILNIC

Z učenci smo se pogovarjali, kako so včasih praznovali Božič in kako so si voščili. Ugotovili smo, da niso imeli na voljo toliko različnih materialov, kot jih imamo danes, zato so ustvarjali bolj preproste voščilnice.

Tudi mi smo se odločili, da izdelamo božične voščilnice po napotkih naših babic. Z vezenjem križcev na platno smo izvezli motiv novoletne vejice s svečkami. Vezenje zahteva veliko natančnosti in predvsem vztrajnosti. Včasih se je kakšna nitka tudi zavozlala, a na koncu je vsem uspelo izvesti načrtovani motiv.

 

{youtube}tIsgMKMuGOU{/youtube}

Barbara Fale in Mija Zibelnik ter učenci 2. a in 3. a razreda

 

BOŽIČNE DELAVNICE

Na podružnični šoli Vrhpolje smo v mesecu decembru organizirali likovne delavnice za otroke in starše. Na teh delavnicah smo izdelovali adventne venčke, božične okraske in voščilnice iz naravnih materialov – iz slame, različnih semen in slanega testa.

Skupaj smo preživeli čudovit prazničen večer!

 

{youtube}eIO_RPBX3DQ{/youtube}

Francka Pačnik, razredničarka 1. r. POŠ Vrhpolje

 

 

IZDELOVANJE VOŠČILNIC V 1. SK. OPB

Z učenci smo se najprej pogovarjali, ob katerih priložnostih si voščimo in na kakšen način lahko pride naše voščilo do naslovnika. Ugotavljali smo, da sedaj obstaja bolj moderen način (SMS, elektronska sporočila, po TV, radiu, telefon), včasih pa je bilo pošiljanje voščilnic po pošti bolj pogosto. Ugotovili smo, da so na starih voščilnicah upodabljali deteljico, podkev, prašička, dimnikarja, vse to naj bi nam prinašalo srečo. Včasih so bili na  voščilnicah pogosto tudi nabožni  motivi.

Mi pa smo se odločili, da bomo izdelali bolj »moderno« voščilnico. Ker živimo v kraju, ki je že dolgo znan po izkopu kremenčevega peska, smo se odločili, da bomo kot material za izdelavo voščilnico uporabili le tega. Za izdelavo smo potrebovali  kremenčev pesek različnih barv in granulacij, močno lepilo, šeleshamer, časopisni papir. Ker smo v skupini 6 – 7 letniki in pri delu včasih potrebujemo še pomoč,  smo v podaljšano bivanje povabili nekaj deklet iz 6. b.  Vsak je dobil trši papir zguban v obliko voščilnice, v paru smo si podajali lepilo, pesek pa smo si izmenjavali po potrebi. Nekateri so si pri izbiri motiva pomagali s svinčnikom, nekateri pa kar s starejšimi dekleti.

Postopek izdelave: Najprej naneseš lepilo, kot bi z njim risal ali barval, nato po lepilu potreseš pesek želene barve. Kar ga je odveč, streseš v posodo. Postopek ponoviš vsakič, ko spremeniš barvo peska. Nekaterim je postopek najprej delal nekaj preglavic, ampak ob pomoči »učiteljic« je šlo. Nastale so domiselne voščilnice. Mislim, da ni bilo nikogar, ki bi izdelal samo ene. Izdelane voščilnice sem naslednji dan, ko so se dobro posušile, še utrdila z lakom za lase. Vsak je izdelal voščilnico za svojo družino, nekaj smo jih razstavili v vitrine. Zdenka je poslala naše voščilnice tudi državam partnericam, ki sodelujejo v projektu Comenius.

 

{youtube}WCFkc5b402Q{/youtube}

Marija Gotar, vzgoj. v OPB 1.sk.

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

 


(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost