Skoči na glavno vsebino
STARE IGRE in IGRAČE

V projektu comenius se te mesece posvečamo predvsem starim igračam, igračam naših dedkov in babic. Otroci so se doma pogovarjali s starimi starši o njihovih igračah. Izvedeli so veliko zanimivih stvari, nekaj igrač naših dedkov in babic je uspelo prestopiti šolski prag naše šole. Za te dragocenosti smo v šoli uredili razstavno vitrino, kjer imajo te igrače prav posebno mesto. Sedaj jih z zanimanjem opazujejo šolarji naše šole, stari starši pa se ob pogledu nanje spominjajo svojih otroških dni.

Glej fotogalerijo.

STARE IGRAČE/OLD TOYS

Odločili smo se, da nekaj starih iger in igrač tudi izdelamo in se z njimi poigramo.

 

MEDVEDKI

Le kdo ob svojih spominih na otroštvo ne pomisli na svoje igrače. Utrne se nam veliko slik, a ena je gotovo namenjena kakšnemu medvedku.

 

Igrače naših dedkov in babic so bile večinoma izdelane ročno, zato smo se v 2. A odločili, da sami izdelamo – sešijemo vsak svojega medvedka. Pripravili smo blago, kroj, izrezali medvedke in potem pridno šivali. Porabili smo zelo veliko niti, včasih smo se tudi zbodli s šivanko. Medvedke smo napolnili z vato in jim prišili oči ter smrček. Ves naš trud je bil lepo nagrajen, saj smo sešili res lepe medvedke. Vsak medvedek je dobil topel objem svojega lastnika. Vse medvedke smo razstavili v razstavni vitrini, a čaka jih naporna in dolga pot. Odpotovali bodo na Comeniusovo srečanje na Portugalsko in še naprej razveseljevale otroke.

{youtube}QMOZ4c7W1Fc{/youtube}

 

BARBARA FALE, 2.a

 

V drugi polovici novembra in ves december smo se v razredu pogovarjali o starih igračah ter o praznovanju Božiča in Novega leta. V ta namen smo izvedli anketo in povprašali dedke in babice, s čim so se najraje igrali kot otroci. Večina naših starih staršev se je igrala z doma narejenimi igračami: punčkami, medvedki iz blaga, različnimi lesenimi igračami, kot so konjiček, hiška, frača. Učenci so nekaj starih igrač prinesli v šolo in jih razstavili.

BRNEK

Tudi v šoli smo naredili dve preprosti igrači, s katerima so se igrali včasih. Za prvo igračo smo potrebovali le gumb in močnejšo nitko. Igrača deluje tako, da gumb nekajkrat zavrtiš, nato pa se vrti sam in lepo brni.

 

{youtube}ozV2_QpbgTg{/youtube}

 

ZIBKA

Druga igrača je še preprostejša, saj smo potrebovali le malo daljšo vrvico. Pri tej igri sodelujeta dva otroka: prvi naplete vrvico med obe dlani, drugi to vrvico s točno določenimi gibi prenese med svoje dlani…pri zadnjem prenosu vrvice nastane oblika zibke.

{youtube}5ElSx7mjX_0{/youtube}

 

S tema dvema igračama so se učenci zelo zabavali in se med odmori igrali z njima.

 

MIJA ZIBELNIK, 3.a

 

VRTAVKA

Na podlagi pogovorov v OPB, s starši, starimi starši, smo ugotovili, da so si otroci včasih krajšali čas z igrami predvsem na prostem, igrače pa so bile iz blaga ali lesa, največkrat izdelane kar doma.  Tudi mi smo si kar sami izdelali eno takih igrač – vrtavko. Za to smo potrebovali, rabljen CD, leseno paličico, celofan, papir, flomastre, lepilo. Vrtavka je bila kar hitro izdelana, potrebovali smo le nekaj domišljije za risanje motiva na papir v velikosti CD-ja. Izrezan papir v velikosti CD- ja smo nalepili na zgornjo in spodnjo stran, v sredino vtaknili ravno prav debelo leseno paličico in vrtavka je bila nared za preizkus. Učencem so bile vrtavke zelo všeč, nekateri so jih izdelali več, vsi pa so se težko ločilo od njih, ko smo jih posodili za razstavno vitrino. Nekaj vrtavk bo odpotovalo tudi na naslednje srečanje na Portugalsko.

 

{youtube}T4088BgxBcU{/youtube}

Marija Gotar, vzgoj. v 1.r. OPB 1.sk.

 

OBISK STARE KAJŽE

Igra in igrače so stare toliko kot človeštvo.

Otroci so se že od nekdaj radi igrali. S poznavanjem iger in igrač naših prednikov veliko zvemo o načinu preživljanja njihovega otroštva. Nas pa je zanimalo preživljanje otroštva naših starih staršev. Za pomoč smo torej poprosili dedke in babice.

• Izvedli smo anketo, ki nam je pokazala kako in s čim so se naše babice in dedki najraje igrali.

• Obiskali smo dedka in babico, ki sta nam pripovedovala o igrah in igračah iz njunega otroštva.

• Pridno smo zbirali stare igrače in za starše in ostale udeležence v učilnici pripravili razstavo.

 

Obiskali smo tudi 120 let staro kajžo ‘Pri Zefki’, ki nam jo je razkazal prijazni lastnik Vinko Brodar. Pripovedoval nam je o življenju nekoč. Posebno lepo spomine ima na tiste otroške dni, ko so se otroci lahko pogreli na krušni peči, se posladkali z bomboni, igrali človek ne jezi se (igra, ki je bila takrat prava redkost!), se drčali po snegu in uživali v preprostih igrah.

{youtube}kJwb7BwkkYA{/youtube}

 

Skozi naštete dejavnosti so učenci spoznali, da so v starih časih otroci imeli manj časa za igro, ker so morali pomagati pri domačem delu. Največkrat so se igrali različne gibalne igre zunaj na prostem. Za igro so uporabljali predmete iz narave (kamenčke, fižolčke, kostanjčke, paličice…) in doma narejene igrače.

Učenci so spoznavali igre in igrače v preteklosti in jih primerjali s sedanjostjo.

Francka Pačnik in učenci 1. r. POŠ Vrhpolje

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

 

(Skupno 864 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost