Skoči na glavno vsebino

DRUŽINA

 

Družina je osnovna celica naše družbe.

Otroci živijo v različnih družinah. Družine se razlikujejo po številu družinskih članov in tudi po načinu življenja, ki je odvisen od kraja bivanja, od kulturnih navad, finančnih možnosti …

druzinaSkozi zgodovino in vse do danes se pomen družine zelo spreminja.

Nekoč so družine bile več članske, imele so tudi po 16 otrok (babica ene naših učenk je ena izmed še živečih otrok te številne družine). Danes je to zelo redko. V povprečju imajo po enega ali dva otroka, kar je posledica drugačnega načina življenja.

Včasih so bile žene doma in so skrbele za dom in otroke –  danes hodijo v službo, otroci pa so v vrtcu. Včasih je družina imela »svet pomen«, danes pa vidimo, da ga izgublja, če pogledamo na število ločitev ter primere nasilja v družini.

 

Dejavnosti otrok v mesecu oktobru:

  • Obisk babice in dedka enega naših učencev
  • Obisk prababice enega od naših učencev
  • Ogled stare hiše, starih predmetov, slikovnega materiala in starih zapisov
  • Nastop na prireditvi za starostnike

 

Otroci so ob pogovorih s starimi starši, starejšimi ljudmi spoznavali, da je bilo življenje ljudi v preteklosti drugačno. Ob različnem didaktičnem in slikovnem materialu in iz pripovedovanj starejših (primeri iz vsakdanjega življenja) so spoznavali življenje nekoč in ga primerjali z življenjem danes. Iz pripovedovanj in ob različnem slikovnem materialu ter drugih materialnih virih (stari predmeti, stare zgradbe) so spoznavali stare običaje v svojem kraju. Ob poslušanju in ogledovanju različnih virov so bili pozorni predvsem na način življenja otrok (hiša, oprema stanovanj, obleka, posoda, prevozna sredstva, igrače, igre, šola…).

 

Kako je bilo, si oglejte kratek posnetek (A. Vavpetič)

{youtube}oDih6F_iypI{/youtube}

 

Dejavnosti otrok v mesecu novembru:

S pomočjo ohranjenih starih dokumentov, slik in zapisov so otroci v mesecu novembru izdelali svoje družinsko drevo. Pri izdelavi družinskega drevesa so sodelovali tudi starši.

Family_trees_1

Več si oglejte TUKAJ.

 

Dejavnosti otrok v mesecu decembru:

V mesecu decembru bomo imeli srečanje s starši. Takrat bomo pripravili razstavo družinskih dreves, starih slik, starih predmetov in starih zapisov.

 

 

Francka Pačnik, prof. RP

 

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost