Skoči na glavno vsebino

Projekt Comenius                                Slo-zastava flag_uk1

comenius

 

NASLOV PROJEKTA: Nekoč in danes (Now and Then)

TIP PROJEKTA: Comenius šolska partnerstva – večstranski projekt

TRAJANJE PROJEKTA: 2010 – 2012

DRŽAVE PARTNERICE: Italija, Poljska, Portugalska, Slovenija, Španija, Turčija, Velika Britanija

 

Naša šola se je v letošnjem vključila v mednarodni projekt Comenius.

Program Comenius je namenjen dvigu kakovosti šolskega sodelovanja v Evropi. Sodelovanje v partnerstvu šol iz različnih držav ponuja tudi priložnost komuniciranja v tujem jeziku in izboljša motivacijo za učenje jezikov.

V projekt bodo vključeni razredi prve triade, med projektnim srečanjem v Sloveniji pa tudi učenci višjih razredov. K sodelovanju bomo hkrati poskušali pritegniti čim več staršev in starih staršev. Povezali se bomo z občino in društvi v kraju (Rokodelsko društvo, Turistično društvo, Kmečke žene, Tamburaški orkester).

Tema projekta je raziskovanje življenja naših dedkov in babic. Učenci bodo odkrivali, kako so otroci včasih preživljali prosti čas, s kakšnimi igračami so se igrali, kakšno glasbo so poslušali, kakšna oblačila so nosili. Spoznavali bodo stare šege in navade, vraže, reke, pripovedke in legende, stare slikanice in voščilnice, stare igre, ljudske plese in inštrumente, stare jedi, vsakdanja opravila ter ljudska praznovanja.

Učenci bodo izdelovali družinska drevesa, modne kataloge, posterje, stripe, kuhinjske knjige, koledarje, voščilnice, lestvice najljubših popevk, igrače in namizne igre. Družili se bodo s starši, starimi starši in starejšimi občani, skupaj plesali in peli, kuhali in pekli, ustvarjali in se imeli lepo.

Svoja spoznanja bomo delili s prijatelji iz tujine. Projektne aktivnosti in izdelke bomo predstavili na projektnih srečanjih v posameznih državah, kjer si bomo izmenjali izkušnje in imeli priložnost spoznavati kulturno in naravno dediščino držav udeleženk.

Koordinator projekta na šoli

Zdenka Wicher

 

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost