Skoči na glavno vsebino

Kot ekošola se zavedamo, da nam je velik tehnični napredek človeštva poleg nedvomnih pridobitev naložil tudi težko breme – onesnaževanje okolja. Pri tem imajo odpadki pomemben delež, zato je ena naših pomembnih nalog pravilno ravnanje z njimi. Če odpadke že proizvedemo, moramo za njih tudi ustrezno poskrbeti. Tukaj imamo v mislih predvsem ločeno zbiranje odpadkov. Zato na šoli ločeno zbiramo papir,  embalažo, biološke odpadke in ostalo. Velik del odpadnih snovi lahko ponovno izkoristimo in s tem zmanjšamo onesnaženje.

Ena izmed surovin, ki jo lahko recikliramo, je odpadni papir. Ne pozabimo, da je za vsako tono papirja potrebno posekati 17 dreves, ki med drugim predstavljajo vir kisika.

Prva zbiralna akcija papirja v šolskem letu 2010/11 je potekala v času od 6. septembra do 18. septembra. Vsi učenci so v tem času prinašali papir za posamezen oddelek v matične učilnice. V tednu od 13. do 22. septembra (zaradi neugodnih vremenskih razmer smo termin podaljšali) je ob pomoči hišnikov potekalo na šolskem dvorišču tehtanje in odlaganje v zabojnik. Učenci so v spremstvu razrednikov prinesli papir iz matičnih učilnic, starši pa so večje količine papirja pripeljali neposredno na mesto tehtanja. Oddana kilaža se je prištela k določenemu razredu.

Akcija se je zaključila 22. septembra ob 11.00, ko so odpeljali že drugi kontejner v Papirnico Količevo.  Zbrali smo 14.440 kg papirja. Največ papirja je zbral 6.b razred, skoraj 2 toni – natančno1931 kg, za njim pa je malo zaostajal 7.b – 1887 kg. Rezultate si lahko ogledate na oglasnih deski pri vhodu v šolo in panoju ekošole.

Vsem učencem, njihovim staršem, razrednikom, eko koordinatoricam in hišnikoma, ki ste kakorkoli pomagali pri zbiranju papirja, iskrene čestitke!

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost