Šola je dobila ime po matematiku, topničarju in baronu Juriju Vegi in to ime s ponosom nosi. Pred dvemi leti, ko smo praznovali 40. obletnico šole v Moravčah, smo za večjo prepoznanvnost in pripadnost šoli izdali didaktično igro Kviz o Juriju Vegi, slikanico o Juriju Vegi z naslovom O pastirčku, ki je znal računati in zbornik.

Redni šolski pouk je v Moravčah potekal za časa vladanja Marije Terezije (1740 –1780 ). Šola v Moravčah je omenjena že leta 1777. Stara šolska zgradba je bila zgrajena 1865. leta

Stavba, v kateri poteka pouk danes, je bila zgrajena leta 1967, leta 1978 pa telovadnica. Prizidek k šoli je bil zgrajen leta 2000.

Danes poteka pouk na šoli v eni izmeni, v enaindvajsetih oddelkih od 1. do 9. razreda na matični šoli, v petih oddelkih podaljšanega bivanja od 1. do 5. razreda na matični šoli, v eni skupinah jutranjega varstva za prvošolce ter petih skupinah varstva vozačev pred in po pouku.

 

Podružnična šola Vrhpolje je bila zgrajena 1905. leta, vendar so adaptacije šole potekale tudi v kasnejših letih. Na podružnični šoli Vrhpolje pouk poteka v štirih samostojnih oddelkih od 1. do 4. razreda, v oddelku jutranjega varstva, ter v dveh oddelkih podaljšanega bivanja ter varstva vozačev. Matična šola in podružnica se v delu in organizaciji povezujeta in sodelujeta.

 

V sklopu šole deluje tudi vrtec Vojke Napokoj, ki ima v letošnjem letu 9 oddelkov, od tega štiri oddelke I. starostne stopnje in pet oddelkov II. starostne stopnje. Skupno je v vrtcu 163 otrok. Šola in vrtec sta dobro povezana, prepletata se v številnih dejavnostih. Dva od devetih oddelkov sta v prostorih šole, kar še posebej pomaga otrokom pri všolanju, ker so stavbe šole in šolskega ritma že navajeni.

 

Šola nekoč

23. marca 1754, se je pri Vehovcu v Zagorici pri Moravčah rodil Jurij Vega. Prvo šolsko znanje je dobil v župnišču v Moravčah. Mladi Jurij se je v moravškem župnišču lahko naučil le brati in pisati in se seznanil z osnovami računanja. Pouk je gotovo potekal v slovenščini, saj kmečki otroci drugega jezika niso znali. Le od dobre volje tedanjih učiteljev je bilo odvisno, ali so se z najbolj nadarjenimi učenci še posebej ukvarjali in jih naučili tudi nekaj nemščine in latinščine; da so jim omogočili vpis v mestne šole. Očitno je imel Jurij srečo, da je dobil takšnega učitelja.

Potem je šolanje nadaljeval v Ljubljani. Po končanem šolanju je postal navigacijski inženir. Po štirih letih je stopil v vojaško službo v avstrijski vojski. Tu je veliko pripomogel k uveljavljanju matematike na raznih področjih. Pisal je tudi učbenike za matematiko.

Vegovo matematično delo poznamo predvsem po zbirki logaritmovnikov, s katerimi je zaslovel po vsem svetu in so jih uporabljali še dolgo po njegovi smrti. Na matematičnih knjigah, ki so originalno izhajale v nemškem jeziku, je zapisan avtor Georg Vega. Manj znane, vendar nič manj zanimive, so njegove znanstvene razprave.

Vega je za svoje delo dobival številna priznanja. Jurij Vega je bil eden redkih Slovencev, ki se je dokopal do družinskega grba, gotovo pa edini, ki si je grb zaslužil s svojim znanjem.

20. septembra 2005 je na naši šoli odprla vrata spominska soba, ki je bila ustanovljena na pobudo bivše ravnateljice, ge. Eve Karažija. V njej si lahko ogledate stara učila, učbenike, zvezke ter spričevala naših babic in dedkov. Zbirko smo obogatili tud z nekaj starimi knjigami, del pa je posvečen znanim Moravčanom ter moravškim gradovom. Če doma najdete še kaj, kar bi obogatilo našo spominsko sobo, se oglasite, vabljeni pa tudi na ogled, za katerega se dogovorite z Matejo Andrejka na tel. (01) 7231-003.

 

 

 

Koledar

avgust 2019
PTSČPSN
« Jul   Sep »
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
(Skupno 1,098 obiskov, današnjih obiskov 1)