Skoči na glavno vsebino

Program Varno na kolesu pod okriljem družbe Butan plin se je zaključil s sklepnim dejanjem – prireditvijo za finaliste, ki je potekala v petek, 19. 5. 2023.

Učenci iz OŠ Jurija Vege Moravče so zasedli drugo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog v sklopu Aktivno na kolesu. S svojo predanostjo in vztrajnostjo so si zaslužili novo šolsko kolo, ki jim bo omogočilo nadaljnje raziskovanje okolice na dveh kolesih.

V sklopu razpisa Postajam kolesar pa so dosegli 6. mesto, kar je odličen rezultat, saj je tekmovalo 140 slovenskih šol. Učenci so bili nagrajeni s kolesarskimi čeladami.

Program so dodatno obogatili posebni gosti. Med gosti, ki so navdušili udeležence dogodka, je bil Jan Porič, nekdanji tekmovalec v spustu z gorskim kolesom, ki je delil svojo osebno izkušnjo o tem, kako mu je nošenje čelade rešilo življenje v hudi kolesarski nesreči. Njegova zgodba je navdihnila vse poslušalce in opozorila na pomembnost zaščitne opreme pri kolesarjenju.

Mojiceja Bonte, učiteljica, knjižničarka, novinarka in priznana slovenska pisateljica, pa je poudarila pomen trajnostne mobilnosti ter predstavila svoje literarno delo, otroško slikanico Šibazajec, ki nagovarja področje prometne varnosti.

Za glasbeno popestritev in nasmejane obraze otrok je poskrbela znana slovenska pevka Eva Boto.

Po dogodku so si udeleženci lahko ogledali interaktivno razstavo Zdrava pamet, ki jo je pripravil Nik Škrlec. Razstava je očarala obiskovalce z izjemno privlačnimi vizualnimi prikazi in interaktivnimi elementi, ki so jim omogočili razburljiv vpogled v kompleksno delovanje možganov. Obiskovalci so imeli med drugim priložnost spoznati, kako se možgani odzivajo na različne dražljaje iz okolice, kako vplivajo na naše ravnanje ter odločitve in kako lahko ta znanja uporabimo za povečanje varnosti med kolesarjenjem.

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost