V petek, 18.11. 2022, smo na naši šoli obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letos je potekal pod sloganom: »Zajtrk z mlekom – super dan!« .

S tem projektom želimo učence spodbuditi k uživanju slovenske hrane, rednemu zajtrkovanju in s tem izboljšati prehranske navade.

Glavni namen dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Hrana iz lokalnega okolja je prijaznejša okolju, ima več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Doma pridelani hrani ni potrebno dodajati konzervansov in barvil za podaljševanje njene obstojnosti.

Dan smo torej začeli z zajtrkom, ki je vseboval hrano slovenskega (lokalnega) izvora, za kar so poskrbeli:

MED – Branko Peterka (Peplast), Čebelarsko društvo Moravče,

MLEKO IN MASLO – Tilen Novak (Kmetija Potokar),

DOMAČI KRUH – Društvo kmečkih žena Moravče,

JABOLKA – Boštjan Luznar (Kmetija Pr` Matčk).

Za vsa lokalna živila, ki so jih prispevali za tradicionalni slovenski zajtrk, se jim iskreno zahvaljujemo.

Učenci pa so ta dan obeležili poleg zajtrka tudi z različnimi aktivnostmi, pripravili so lepe pogrinjke, izdelovali čebelice, pekli medenjake, šolski zbori pa so zapel pesem Šani Šeni z naslovom Leti moja čebelica.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI ali na uvodni strani spletne strani.

(Skupno 109 obiskov, današnjih obiskov 1)