Skoči na glavno vsebino

Osmošolci so v septembru pričeli s prvo delavnico »Hitrost« pod okriljem Zavoda VOZIM. Poslušali so predavanje ambasadorke, ki je z njimi delila svojo zgodbo, kako je doživela hudo prometno nesrečo. Mlade je podučila, da je hitrost najpogostejši razlog prometnih nesreč in jim položila na srce, da je življenje največji dar.

Po dveh tednih so imeli drugo delavnico, kjer so v skupinah iskali predloge in rešitve, kaj za večjo varnost v prometu lahko naredijo učenci sami in kaj lokalna skupnost.

V petek, 21. oktobra 2022, je sledilo sklepno dejanje – prireditev, na kateri so učenci svoje predloge predstavili in predali predstavniku Občine Moravče Ivanu Kendi. Prireditev smo pripravili v šoli v sodelovanju z Zavodom VOZIM. Projekt in predajo predlogov so poleg njih podprle tudi druge organizacije: Zavarovalnica Triglav, Javna agencije RS za varnost prometa in Sipronika d. o. o.

Naši osmošolci pravijo, da morajo za večjo varnost v prometu in zmanjšanje hitrosti tudi sami upoštevati prometne predpise in na to opozarjati starše in vrstnike. Od lokalne skupnosti pa si želijo več radarjev in merilnikov hitrosti, več prehodov za pešce, kolesarske površine, več pločnikov in širše pločnike … prav tako pa si želijo več policijskih kontrol in več delavnic za mlade.

Po končani prireditvi so učenci skupaj z vodjo policijskega okoliša Agato Jevnikar in maskoto Kuža Pazijem opravili malo drugačno policijsko kontrolo. Mimoidoče voznike so ozaveščali, naj upoštevajo omejitev hitrosti in prometne predpise ter še naprej pazijo na mlade v prometu. Voznikom so razdelili risbe na temo hitrost, ki so jih za ta namen ustvarili naši učenci.

Osmošolci so se izkazali kot zelo dobri opazovalci, z naprednim razmišljanjem imajo velik vpliv na odrasle. Mladi ustvarjajo spremembe, zato je prav, da jih podpremo in skupaj z njimi skrbimo za večjo varnost v prometu.

Zapisala: Valentina Vršič

Fotografije: Andrej Rous Robida, Zavod VOZIM, Valentina Vršič

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost