Skoči na glavno vsebino

23. marca leta 1754, se je v Zagorici rodil baron Jurij Bartolomej Vega. Jurij Vega je v svojem življenju dosegel nekaj pomembnih dosežkov na področju matematike:

  • število pi je izračunal na 137 decimalk natančno, kar je bil v obdobju njegovega življenja svetovni rekord,
  • napisal je knjige o logaritmih,
  • poučeval je tudi matematiko na topniški šoli.

Pisal je znanstvene članke iz področja fizike, predvsem o gravitaciji, mehaniki in astronomiji. Svoja dela je pisal v nemščini in latinščini.

Zelo dejaven in uspešen je bil tudi na vojaškem področju, kjer je izpopolnil in moderniziral topništvo. Zaradi vojaških zaslug je bil odlikovan z viteškim redom Marije Terezije, prav tako je pridobil tudi naziv baron.

Zaradi vseh dosežkov smo po njemu poimenovali ulice, osnovne in srednje šole, krater na Luni, bil je upodobljen na bankovcu za 50 tolarjev, po njem pa se imenuje tudi priznanje za dosežke pri matematiki.

Jurij Vega je povezan tudi z Moravčami. V Moravčah je bil krščen, prav tako je v našem kraju pridobil osnovno znanje, ki mu je omogočilo, da je šolanje nadaljeval v Ljubljani. Po njem se v Moravčah imenuje ulica, osnovna šola, v parku pa je postavljen tudi njegov spomenik.

Obletnico njegovega rojstva so učenci 6. razreda počastili s pohodom do njegovega rojstnega kraja Zagorica, ostali učenci pa so rešili kviz s vprašanji o Juriju Vegi.

rbt

(Skupno 346 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost