Skoči na glavno vsebino

Delamo na b(olje) je projekt, ki je bil podprt s strani lokalne akcijske skupine  LAS Srce Slovenije in se sofinancira s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014-2020. Cilj vseh sodelujočih partnerjev v projektu je ozaveščanje o pomenu ločevanja odpadkov s poudarkom na ozaveščanju o pravilnem zbiranju in odlaganju odpadnega jedilnega olja. S tem bi pripomogli k manjšemu onesnaževanju in boljšemu ohranjanju narave. Pomembno pa je tudi, da z ustreznim zbiranjem odpadnega olja, le-to lahko postane tudi surovina za nov izdelek.

V projektu Delamo na b(olje) kot partnerica sodeluje tudi naša šola  in v četrtek, 14. oktobra, je za učence 8. c razreda potekala poučna delavnica na to temo. Delavnico je izvedel gospod Bogdan Dobnik  (Sana Čoderl Dobnik s.p.), ki je učence na poučen, zanimiv in hkrati zabaven način popeljal skozi predavanje in praktično delo izdelave sveče iz odpadnega jedilnega olja.

Kaj so se učenci na delavnici naučili?

– Koliko odpadkov proizvedemo letno.

– Kam gre odpadna hrana iz naše šolske kuhinje.

– Kaj je bioplinarna.

– Kaj je zelena električna energija.

– Kaj ljudje običajno naredimo z odpadnim jedilnim oljem in kaj bi morali narediti.

– Da za odpadna olja obstajajo posebni zbirni centri.

– Zakaj nobenih odpadkov ne bi smeli metati ali zlivati v straniščno školjko.

– Kako dragocena je voda ter zakaj in kako jo moramo ohraniti čisto.

– Kako preprosto izdelamo svečo iz odpadnega olja.

Po uvodnem predavanju, katerega so učenci z zanimanjem poslušali in zavzeto sodelovali s svojimi idejami in izkušnjami, je sledilo izdelovanje svečk, pri čemer so učenci z veseljem sodelovali. Vsak si je izdelal svojo čajno svečko.

Verjamemo, da je izvedba delavnice dosegla svoj namen, da smo učence spodbudili k razmišljanju o še bolj skrbnem ravnanju z odpadki, s poudarkom na pravilnem odlaganju odpadnega olja in k ozaveščanju, da je tudi ta odpadek mogoče ponovno uporabiti in s tem zmanjšati onesnaženost našega okolja.

(Skupno 186 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost