Skoči na glavno vsebino

Po prihodu v Slovenijo in v Moravče, so naslednji dan (v petek 16. 3.) francoski gostje prišli zjutraj v šolo skupaj s svojimi slovenskimi vrstniki. Ob začetku pouka jih je najprej v francoščini lepo pozdravila in nagovorila edina francosko govoreča učiteljica na naši šoli – Vesna Dobrila in učenci so bili zelo veseli. Sledil je krajši nagovor in dobrodošlica pomočnice ravnateljice Petre Peterka. Zaželela jim je prijetnega bivanja v Sloveniji, v prelepi moravški dolini in na naši šoli, ki se imenuje po znamenitem slovenskem matematiku Juriju Vegi.

Učenci so nato v spremstvu nekaterih slovenskih učencev odšli na kratek ogled naše šole in tudi vrtca, nato pa so odšli k uram pouka. Po prvih treh urah so po koncu glavnega odmora odšli na občino oz. v sejno sobo nad Knjižnico Daneta Zajca. Tam jih je že čakal moravški župan g. Martin Rebolj, ki je učence lepo pozdravil v angleščini, jim povedal nekaj osnovnih podatkov o naši občini, njeni zgodovini, znamenitostih in tudi o načrtih naše občine v prihodnosti. Zaželel jim je dobrodošlico in jih povabil k pokušnji potice – slovenske kulinarične specialitete. Učenci so nato odšli pred občino in se tam slikali z g. županom.

Sledila je dejavnost spoznavanja Moravč. Učenci so se razdelili v skupine in odšli na “lov za zakladom”. Vsaka skupina je po Moravčah iskala odgovore na vprašanja v kvizu, ki so ga zanje pripravile nekatere slovenske učenke. Na posameznih točkah so nato prevzemali vprašanja in povedali odgovore. Čeprav se je dan začel z dežjem, je do obiska občine in iskanja zaklada prenehalo padati in učenci so lahko brez večjih težav iskali odgovore po Moravčah.

Sledilo je kosilo skupaj s slovenskimi vrstniki. Po kosilu pa so imeli skupne vaje za dramske uprizoritve, ki jih sukpaj pripravljajo v mešanih francosko-slovenskih skupinah in se pripravljajo na končno uprizoritev naslednjo sredo. Po vaji so učenci skupaj odšli domov.

Vendar to še ni bil konec skupnega druženja. Zvečer so naši učenci organizirali skupni ples s svojimi vrstniki iz Francije.

Simon Zalar

(Skupno 675 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost