Skoči na glavno vsebino

Od kod palmovo olje?

Palmovo olje je vrsta jedilnega rastlinskega olja, ki ga proizvajajo iz sadežev posebne vrste palme (Elaeis guineensis). Te palme sicer izhajajo iz zahodne Afrike, vendar lahko uspevajo povsod, kjer je podobno podnebje. V prehrani so ga uporabljali že Egipčani, danes pa kar 90% vsega palmovega olja pride iz Indonezije in Malezije.

Kje ga najdemo in zakaj je tako veliko v uporabi?

Palmovo olje najdemo v pecivih, slanih prigrizkih, energijskih tablicah, čokoladah, smetanah, namazih, margarinah, milih, šamponih, izdelkih za osebno nego, plastiki, tekstilu… Sestavlja kar 50% proizvodov, ki jih vsakodnevno uporabljamo v kuhinji ali za osebno nego. Na splošno velja za najpogosteje uporabljeno maščobo v prehrani.

Palmovo olje, imenovano tudi rastlinsko olje, je v prekomerni uporabi, saj je razmeroma zdravo in cenovno ugodno.

Palmovo olje in vpliv na okolje

Gojenje palm močno škoduje tako okolju, kot tudi živalim in ljudem. Da bi pridobili potreben prostor za gojenje palm, posekajo ali požgejo deževni pragozd. Ta gozd pa je dom orangutanom in mnogim drugim živim bitjem, ki so se zato prisiljene umikati in si iskati novo prebivališče. Ker deževnemu pragozdu zaradi nenehnega izkoriščanja in uničevanja  grozi popolno uničenje, so tudi tamkajšnji prebivalci na robu izumrtja.

Prizadeti in ogroženi so tudi ljudje, domačini, ki so živeli v vaseh v bližini pragozda. Le ta jim je nekoč nudil dom in vir hrane, danes pa so prisiljeni iskati nove domove, daleč stran od pragozdov, ki so jim še pred kratkim nudili vse.

Sedaj živijo v mestih, ki so jih oropala življenja v skupnosti in v sozvočju z naravo. Da pa v mestih lahko preživijo, morajo za skromno plačilo delati prav na teh plantažah.

Poleg neposrednega ogrožanja živih bitij, pa je uničevanje deževnega pragozda tudi grožnja okolju. Pri požiganju pragozda nastanejo ogromne količine CO2 in metana, posledice pa v obliki nenehnih podnebnih sprememb čutimo že vsi prebivalci planeta.

Kako omejiti uporabo palmovega olja?

K sreči že obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo z raziskovanjem drugih možnosti.

Kalifornijsko podjetje Solazyme, je pričelo gojiti mikroalge iz katerih so najprej pridobivali olje za goriva, sedaj pa so se usmerili predvsem v izdelavo prehranskih in kozmetičnih izdelkov.

Mikroalge dajejo kvalitetnejša olja v bistveno krajšem času in povzročijo manj škode za okolje in ljudi.

Vsak posameznik lahko vpliva na proizvodnjo palmovega olja tako, da čim bolj zmanjša uporabo izdelkov, ki ga vsebujejo. Le z zmanjšanjem porabe palmovega olja lahko vplivamo na njegovo proizvodnjo.

Vsak od nas se lahko potrudi in v trgovini pred nakupom prebere sestavine na izdelkih ter se odloči za take, ki palmovega olja ne vsebujejo.

 

Primer deklaracije piškotov:

Sestavine: Pšenična moka, čokoladni obliv (sladkor, kakavova masa, kakavovo maslo, mlečna maščoba, emulgatorja: sojin lecitin, E476, aroma), sladkor, rastlinska maščoba (palma, shea), dekstroza, sredstvo za vzhajanje E503, med, jedilna sol, aroma. Kakavovi deli najmanj 48% v čokoladnem oblivu.

 

IMAG0945

Pia Urankar in Neža Grošelj, 9.C

OŠ Jurija Vege Moravče

mentorica: Sonja J. Žvanut

(Skupno 420 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost