Skoči na glavno vsebino

V PETEK, 15. 11. 2013 je tudi na naši šoli in v vrtcu potekal vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Ta dan smo šolski urnik spremenili, tako da smo lahko vsi skupaj zajtrkovali že kmalu po 8. uri zjutraj. Vsa hrana je bila izključno slovenska, saj je osnovni namen projekta ta, da bi v šole in vrtce pripeljali čim več lokalno pridelane hrane. Taka hrana je zato kakovostnejša, sveža in okusnejša. Vse to so potrdili zadovoljni učenci in otroci iz vrtca, saj so z veseljem pojedli prav vse, kar jim je bilo ponujeno.

Otroci in zaposleni naše šole in vrtca imamo srečo, da živimo in delamo v okolju, ki nam ponuja mnogo možnosti za uživanje zares lokalno pridelane hrane. Prav zato smo se potrudili in poiskali pridelovalce, ki so nam dobavili ne le slovenska, temveč moravška živila:
Mleko smo dobili s kmetije Peterka iz Stegen pri Moravčah, jabolka s kmetije Tič iz Serjuč, med so nam podarili čebelarji iz Čebelarskega društva Moravče, kruh pa smo spekli iz moravške Moke iz Mlina Rotar, pri čemer so nam pomagale naše kuharice ter gospa Ivanka Kocjančič. Prav vsem, ki so nam pri tem pomagali se najlepše zahvaljujemo.

Ker smo na šoli želeli ta dan kulinarično obarvati, smo z učenci 8. razreda pripravili tudi naravoslovni dan na temo tradicionalne slovenske hrane. Učenci so tako po skupinah pripravili najrazličnejša živila, ki se na slovenskem pripravljajo že stoletja: rižev narastek, prosena kaša z jabolki, skutina pita, medenjaki, jabolčna marmelada s kutino in banano, skutini namazi, mlečni napitki, jabolčni štrudelj iz pirine moke, jabolčna pita, panakota, skutina krema z jabolki, solata iz zelene z jabolki, jabolčna čežana. Vse to so učenci ob koncu delovnega dopoldneva z užitkom pojedli, nekaj dobrot pa bo na voljo tudi na novoletnem sejmu. Nekatere recepte smo zbrali v priročni knjižici, ki jo najdete tukaj.

Ker pa h kulinariki ne spada le kuhanje, temveč tudi trdo delo na vrtu, njivi v sadovnjaku, je nekaj pridnih učencev skupaj z ravnateljico posadilo tri drevesa.
Utrinke iz pestrega kulinaričnega in delovnega dne si lahko ogledate v fotogaleriji.

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost