Skoči na glavno vsebino

 

IMG 20120801_151928Sem Julija in hodim v 6. razred. Neizmerno obožujem živali, zato sem se odločila, da vam predstavim nekaj takih, ki živijo z nami v naših domovih. Vesela bom, če boste brali moje prispevke in se naučili zanimivih stvari o živalih. Kar veš, ti pomaga žival razumeti, pa tudi ravnati z njo je lažje.

MAČKA

Če spadate med ljubitelje mačk, preverite, kako dolgo spijo te prikupne štirinožne prijateljice.

AKTIVNOSTI

Življenje udomačene mačke sestavljajo štiri aktivnosti, in sicer se mačka v stanovanju oziroma v hiši igra, uničuje nezavarovano pohištvo, se prehranjuje ter spi. Ta zadnja aktivnost vzame največ časa.

VPLIV NA LJUDI

Mačke imajo tudi poseben vpliv na ljudi, saj jih pomirijo. Meni se zdijo mačke zelo skivnostne živali. Jih pa ne moreš trenirat, saj so trmoglave in samosvoje živali. Drugače pa so hvaležne domače živali, ker ne zavzamejo veliko prostora. So zelo elegantne in čiste, ker same skrbijo za svojo higieno. Niso napadalne in agresivne živali, razen do psov, so pa tudi izjeme. Mačka in pes sta lahko dobra prijatelja, če se poznata od rojstva in odraščata skupaj. Mačji mladiči so prisrčni in jih preprosto moraš imeti rad.

HRANA

Mačke potrebujejo hrano, ki je sestavljena pretežno iz beljakovin in maščob. Obroke morajo dobivati redno – vsaj dvakrat na dan, hrana pa mora biti prilagojena življenjskemu slogu in starosti mačke.

NASVET

Če se zgodi, da se zraven vaše hiše znajde mali mucek, ga primete (seveda, če je videti zdrav), nahranite z mlekom in kruhom. Če ga hočete obdržati, ga peljete k veterinarju zaradi zdravja ali pa ga dajte v zavetišče.

ALI STE VEDELI, DA :

– je človek udomačil mačko pred 10.000 leti.

– mačka spada v družino iz redu zveri.

– mačke nikoli ne padejo na hrbet.

– so nočne živali.

– mačke slišijo za dve oktavi bolj kot ljudlje.

– samice skrbijo tudi za mladičke,ki niso njihovi  

domači ljubljenčki

 

 

 

IMG 20121020_172147

                        

                                                                                                                                                       Julija

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost