Skoči na glavno vsebino

SO PTIČKI SE ŽENILI

 

St. Gregorij je tudi patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). Da se na gregorjevo ptički ženijo rečemo, ker je povsod v naravi, ki se prebuja, že slišati žvrgolenje ptičkov. Naši kmečki predniki so čas namreč merili po dogajanju v naravi. Po ljudskem izročilu naj bi se dekleta na ta dan ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, pa je naznanila, kakšen bo njen mož. Gregorjevo je torej tudi praznik zaljubljencev.

V podaljšanem bivanju smo na temo praznika Gregorjevo izvedli več aktivnosti:

Učenec Blaž je 9. marca skupaj s starši pripravil presenečenje, prinesel ves potreben material za izdelavo obešanke zaljubljenih ptičkov v srčku in podal navodila za izdelavo le teh. Z njimi smo okrasili učilnico. Naučil nas je ljudsko pesem So ptički se ženili, ki je nastala prav ob prazniku Gregorjevo.

gregorjevo ptički se ženijo 3

Blaž je pesem predstavil tudi članom folklorne skupine, katere član je tudi sam. Pesem smo uprizorili kot gledališko igro in se naučili ples.

 

{youtube}0ImCOTlsBKY{/youtube}

 

Na praznik Sv. Gregorja 12. marca dopoldne smo z učenci 1. r podaljšanega bivanja izdelovali »gregorčke« iz odpadne embalaže, popoldne pa smo skupaj s starši otrok folkorne skupine in učencev 1. r iz različnega materiala izdelali malo drugačne gregorčke – plavajoče hišice z lučko. Še isti večer smo jih ob pomoči dveh gasilcev spustili po bližnjem potoku.

 

{youtube}m78akwiHU7A&feature=youtu.be{/youtube}

 

gregorčki spuščanje 4

1.skupina podaljšanega bivanja in folklorna skupina

mentorica Marija Gotar

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 795 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost