Skoči na glavno vsebino

MAMA JE ENA SAMA,

PRVA RADOST JE MAMA,

PRVI SPEV NINA-NANA,

PRVA BESEDA: MAMA!

VSAKA MAMA JE PRAVA MAMA,

DANA ZA SREČO IN NA VESELJE.

PRAVA. IN ENA SAMA.

ZA VSE ŽIVLJENJE.

                                                                        (Tone Pavček)

 

V mesecu marcu sta kar dva praznika, ki sta namenjena dekletom, ženam in materam.

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Praznik je namenjen vsem ženskam.

Materinski dan je neformalen praznik, posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25.marca.

 

Mi smo se spomnili obeh praznikov in mamicam pripravili kar nekaj presenečenj.

Marija in otroci v 1. skupini podaljšanega bivanja so 7. marca ob pomoči moravških rokodelk izdelali nageljne iz krep papirja, ki so jih naslednji dan ob dnevu žena podarili mamicam. Zakaj ravno nagelj: ker je nagelj tradicionalen simbol, opevan je v mnogih ljudskih pesmih, najdemo ga na ljudskih motivih na pohištvu, oblačilih, dekorativnem blagu, fantje so imeli pripetega, ko so odhajali v vojsko, fantje so ga podarjali dekletom. Še danes ima gorenjska narodna noša pripet nagelj, tako moški kot ženska. Rdeč nagelj so pripenjali na praznovanju delavskega praznika 1. maja.

izdelovanje rož krep papir 7. marec 1

Učenka Blažka je ob pomoči mamice Andreje Vavpetič pripravila presenečenje za učence podaljšanega bivanja. Izdelovali smo voščilnice za materinski dan. Te smo podarili mamicam ob koncu srečanja s starši, ki je bil 22. marca.

voščilnice materinski dan 1

Ob tej priložnosti smo staršem predstavili še tri 3 dramske igre: Obiskali so nas marsovci, Prišla bo pomlad in O goskici, ki se je učila peti.

Gledališka igra O goskici, ki se je učila peti je vezana tudi na slovenske pregovore:

1. Ljubo doma, kdor ga ima.

2. Če pol sveta obtečeš, najboljši kruh doma se speče.

3. Povsod je lepo, doma je najlepše.

DSCI1104

 

25. marca, ravno na materinski dan, je bil v Moravčah organiziran 24. pohod »po nagelj na Limbarsko goro«, katerega se je udeležila Marija. Vsaka udeleženka pohoda dobi rdeč nagelj.

 

Marija- po nagelj na Limbarsko goro 1

 

 

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 298 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost