Skoči na glavno vsebino

Zasedanje otroškega parlamenta za to šolsko leto za nami

V četrtek, 12. januarja 2012, je v šoli potekalo šolsko zasedanje 22. otroškega parlament z naslovom Junaki našega časa, kdo so in zakaj. Razpravo je vodil Aljaž Pirnat

sedaj gimnazijec, sicer pa naš učenec, ki je aktivno sodeloval v otroških parlamentih. V razpravi pa so sodelovali predstavniki vseh razredov. Svojih predstavnikov niso imeli učenci 1. in 3. razreda.

 

Razpravljalci so ugotovili, da včasih ni bilo veliko idolov, sedaj pa jih je toliko, da ima lahko vsak svojega. Vsak posameznik si idola izbere sam, brez vsiljevanja tujih mnenj. Idole posnemamo po zunanjem izgledu, načinu govora, besedah … Idole lahko posnemamo, a le do zmerne meje. Mediji imajo velik vpliv na to, kdo bo naš idol in jih tudi hitro menjavajo, saj je v ozadju tudi industrija, ki proizvaja modo za mlade. Junake izbiramo po dobrih dejanih, ki so jih storili, in po dobrih lastnostih.

 

Junake z lahkoto vzamemo za svoje vzornike, želimo jih posnemati po njihovem junaštvu.

 

Ugotovili so, da so junaki pogumni in imajo svoje mnenje ter stališče in ga uspešno zagovarjajo. Če storiš dobro delo ali govoriš resnico, ko ti je težko, si junak. Junak si vsak dan, če imaš svojo pozitivno samopodobo in vztrajaš na svojem, če presodiš, da je tako zate prav.

 

Na medšolski razpravi bodo mnenje, ki so ga ustvarili na parlamentu, predstavili Gregor Capuder, predsednik parlamenta, ter Matej Kunaver, Katja Pirnat in Kristina S. Gabrijel.

 

Podali pa bodo tudi predlog teme za 23. otroški parlament. Naši parlamentarci so izbrali droge in zasvojenost.

 

Letos se je parlamenta udeležilo nekaj odraslih, župan, ravnateljica, predstavniki društev in nekateri starši, ki so prisluhnili le delu razprave med čakanjem na popoldanske govorilne ure.

 

Anja Ravnikar

Foto: Anja Malovrh

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost