Skoči na glavno vsebino

Prvi dan
Prvi dan smo učitelje iz tujine popeljali po Sloveniji. Najprej smo si ogledali Postonjsko jamo in pred Predjamskim gradom obudili legendo o Erazmu predjamskemu. Nato smo se odpeljali na Bled, se posladkali s kremšnitami ter se s pletnjo popeljali na otoček. Dan smo zaključili v Radovljici pri Lectarju, kjer smo si ogledali muzej in okušali tradicionalno slovensko hrano.
Učenci iz tujine so prvi dan imeli dve uri rednega pouka in pri tem spoznali razrede svojih vrstnikov, pri katerih so bili nastanjeni. Potem pa so se skupaj odpravili v pustolovski park Geoss.

geoss  3
Drugi dan
Drugi dan projekta je bil namenjen predstavitvi naše šole. Najprej so si gostje ogledali podružnično šolo Vrhpolje, kjer so se po prisrčnem sprejemu lahko še posladkali z domačimi dobrotami. Pred šolo v Moravčah jih je pozdravil otroški pevski zbor, nato pa je sledilo srečanje z učitelji naše šole ob kavi, čaju ter obilici domačih sladic, ki so jih napekle naše učiteljice. Tretjo učno uro so učenci višjih razredov tuje učitelje popeljali po šoli in vrtcu. Četrto učno uro pa je potekala ‘ura odprtih vrat’, ko so gostje lahko po želji prisostvovali pouku pri katerikoli uri oziroma razredu. Po kosilu je sledila prireditev za nižjo stopnjo, kjer so države predstavile svoje šole, učence in projektne aktivnosti. Med posameznimi predstavitvami so potekale plesne in pevske točke naših otrok v projektu. Popoldne smo tuje učitelje popeljali na grad Tuštanj in na krajši ogled Ljubljane, kjer so v lastni režiji preživeli tudi preostanek popoldneva in večer.
Učenci iz tujine so večino dopoldneva imeli reden pouk v razredih svojih gostiteljev, popeljali pa smo jih še na grad Tuštanj in na podružnično šolo Vrhpolje. Prisostvovali so predstavitvi držav, popoldne pa prosti čas preživeli z družino. Poseben dogodek je sledil v večernih urah, ko so se skupaj s starši in člani Turističnega drušva Moravče s svetilkami podali na pot ob Rači in večer zaključili s kresom, kostanjevim piknikom in ob zvokih harmonike.

 

moravče-sprejem 1


Tretji dan
Tretji dan je bil namenjen projektnim dejavnostim.  V prvem nadstropju so tuje šole postavile stojnice, ki so si jih lahko ogledali vsi učenci šole. Zadnji dve uri pouka sta bili namenjeni Festivalu iger in plesa, ki se je odvijal v šolski telovadnici in na katerem so posamezne države predstavile svoje tradicionalne plese oziroma pesmi ter k sodelovanju povabile tudi prisotne učitelje in učence. Slavnostni zaključek projekta se je odvijal v kulturnem domu. V zadnjih mesecih so šole v projektu raziskovale mite in legende svojih držav, ki so jih predstavile na Festivalu legend. Med posameznimi legendami so nekdanje učenke naše šole prepevale stare slovenske popevke. Prireditev smo sklenili s podelitvijo priznanj sodelujočim tujim učencem, v predprostoru pa so na vse prisotne že čakali člani Društva rokodelcev z razstavo svojih izdelkov ter polne mize domačih dobrot.
Tuji učenci so poleg zgoraj naštetih aktivnosti sodelovali še na likovni delavnici, kjer so se seznanili z Legendo o Zmajskem mostu in izdelali likovna dela, ki bodo hkrati udeležena na razstavi vsakoletnega likovnega extempora. 

 

stands 13

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost