Skoči na glavno vsebino

Kapo dol. Bravo za znanje. Stisnimo pesti za voljo.

Evropski teden zmanševanja odpadkov

Klepetalnica , 24. 11. 2011

Naša šola se je pridružila evropskemu tednu zmanševanja odpadkov. S ponedeljkovo ozvočnico so učenci marsikaj izvedeli, izdelovali so izdelke iz odpadnih materialov in pri razredni uri spoznali 11 ukrepov za zmanševanje odpadkov. Malicali so hrano, od katere je malo odpadkov, ekofrajerji in frajerke so budno spremljali vrnjene odpadke, šestošolci so kuhali zdrav obrok brez embalaže … se je dogajalo.

Dejavnosti imajo skupno sporočilo: Vsak ukrep šteje! Vsak mora sodelovati.

Na klepetalnici smo resno razmišljali in se tudi nasmejali duhovitim odgovorom na vprašanja:

Imaš občutek, da je sploh mogoče zmanjšati količino odpadkov, saj vendar živimo v razviti, moderni družbi, družbi izobilja?

Vsak ukrep šteje, je sporočilo evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Kateri ukrep predlagaš zase? Kaj bi lahko storila tvoja družina, tvoj razred?

Šoping. Za žensko skoraj ni večje zabave. Kako nakupovati z manj odpadki?

Kaj lahko storimo, da bi ustvarili manj odpadkov v gospodinjstvu?

Kdo ima po tvojem mnenju največ besede pri zmanjševanju odpadkov?

Voda je pijača naše mladosti, smo ugotovili prejšnji teden. Ali verjameš, da je v 1,5 literski plastenki vode 0,5 litra nafte? (To je čisto res. Plastenka!)

Kam oddaš premajhna oblačila, ki so še uporabna, pokvarjene igrače, šolske potrebščine …?

Zberimo še ideje za manjšo porabo papirja. Šolarji ste veliki porabniki. Kaj predlagaš?

Šest fantov je modro ugotovilo, da je pomemben ukrep za zmanševanje odpadkov tudi ravnanje z njimi, saj jih lahko recikliramo in ponovno uporabimo, kompostiramo in gnojimo. Dokazali so, da veliko vedo, predvsem pa izkazali zaupanje, da se da in je pomembno ravnati z odpadki z glavo.

Na klepetalnici smo izvedli tudi praktični preizkus razvrščanja odpadkov. Kapo dol. Vse je našlo pravi koš in premajhna kapa novega lastnika, torej znanje imamo. Kaj pa voljo?

Zaključili smo z drugim sporočilom: Vsak mora sodelovati!

“Povabljen si, reši se in reši življenjski prostor,” je bila ena od zaključnih misli udeležencev.

S tem člankom izrekam še en velik hvala vsem tistim, ki boste rekli: Vsak ukrep šteje! Vsak mora sodelovati. ter delali ukrepe in sodelovali.

Vidimo se na novi klepetalni priložnosti. Sedaj smo dve klepetalnici predlagali učitelji. Kaj pa vi, dragi učenci? O čem bi …?

Živite v duhu našega namiga iz vizije OŠ Jurija Vege Moravče. Spoštujem ljudi, naravo in stvari ter želim biti spoštovan.

Betka, Nada in Bernarda

 Zaključek evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost