Skoči na glavno vsebino

klepetalnica17. 11. 2011, ob 10.35

Mavrična klepetalnica prvič v šolskem letu

Mavrična klepetalnica je že nekaj let na naši šoli zanimiv način preživljanja odmorov. Tokrat je potekala na temo Zdrav zajtrk in zdrava prehrana. Vodila jo je Kristina S. Gabrijel.

Hrana človeku omogoča ohranjanje organizma in njegovo delovanje. Na svoje zdravje, vitalnost in zadovoljno življenje v veliki meri vplivamo z zdravo prehrano, zato znanja o tem nimamo nikoli preveč. V okviru tedna o zdravi prehrani smo klepetali s 5 fanti in 1 dekletom o zdravi hrani. Vedeli so marsikaj, niso pa mogli zanikati, da je vseeno dobro jesti čips, pomfri, pico in piti sladke, mehurčkaste in živobarvne pijače.

Klepetali so ob vprašanjih

1. Ali vsako jutro zajtrkuješ? S kom?

2. Kaj si pripraviš za zajtrk? Povej vsaj tri tvoje najljubše menije.

3. Kaj misliš o pogostem odgovoru »važno je, da nekaj vržem vase, ni pa pomembno kaj«?

4. Kaj je zdravo in kaj ni? Čemu bi se morali izogibati?

5. Kaj misliš o tem, da bi moral biti zajtrk najobiljnejši obrok? Zamisli si svoj sanjski zajtrk. Kaj bi vseboval?

6. Ali veš, na kakšen pogon delujejo možgani?

7. Kako pogosto uživaš čips, pomfri, zelo zapečen kruh, dunajske zrezke?

8. Kaj piješ, ko si žejen? (preberi Cvetke)

POMEMBNO O MASTNEM IN SLANEM: V prehrani se vedno izogibamo mastnemu in sladkemu. Priljubljeni čokolino, pekovsko belo pecivo, piškoti … so slaba izbira za zajtrk. Belo pecivo je potrebno zamenjati s polnozrnatim, ker polnozrnato podaljša čas prebave in sitosti. Če pojemo belo pecivo in sladkarije, je prebava hitra, hitro čutimo sitost, ampak tudi lakota se hitro pojavi, ker nam krvni sladkor upade. Hitro spreminjanje krvnega sladkorja povzroča hudo lakoto, zato brezglavo jemo, se prenajedamo. Posledice so neizogibne: debelost, sladkorna bolezen, odpoved notranjih organov, zgodnje staranje …

POMEMBNO O ZAJTRKU: Za zajtrk bi morali zaužiti sadje, mleko ali mlečne izdelke, med, marmelado, polnozrnati kruh, ovsene kosmiče, jajce.

POMEMBNO O CVRTJU: Problem je v postopku priprave, cvrtju. Ko se olje segreje nad 120 stopinj, se v njem tvorijo rakotvorne snovi. Še posebej zaskrbljujoč je čips, ki je tanek in je dobesedno prepojen z oljem. Če uporabljate cvrtnik (fritezo), poglejte, pri kateri temperaturi cvrete hrano.

POMEMBNO O PIJAČI: Naj bo pijača naše mladosti voda, dodaj pa ji nesladkani čaj, naravne sokove, razredčene z vodo. Zelo škodljive so sladke, kemijsko pripravljene in živobarvne pijače z mehurčki. Mehurčki so ogljikov dioksid, plin, ki ga mi izdihavamo. Te pijače so ledeni čaj, fruc, fanta, jupi, kokakola, energijski napitki.

POMEMBNO O ENERGIJSKIH NAPITKIH: Energijski napitki so poživilo. Poživil ne potrebujemo, so pa škodljivi, ker prevarajo naše telo, da ne čuti utrujenosti. Zgodi se preutrujenost, izgorelost, ki vodita v bolezni in pogoste smrti v mladosti zaradi odpovedi srca. Energijske pijače nadomestimo z dovolj spanja, gibanjem in premišljeno izbiro hrane in pijače. Telo nam bo za to hvaležno, mi pa bomo dolgo zdravi in vitalni.

Kristina, Bernarda in Sonja

 

 

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost