Skoči na glavno vsebino
Matematik JURIJ VEGA


Baron Jurij Bartolomej Vega (tudi Veha, uradno latinsko Georgius Bartholomaei Vecha , slovenski matematik, fizik, geodet, meteorolog, plemič in topniški častnik, * 23. marec 1754, Zagorica pri Dolskem, Kranjska, (danes Slovenija), † 26. september 1802, Nussdorf pri Dunaju.
(Vir: Wikipedia)

 

KVIZ

Na OŠ Jurija Vege Moravče že več kot desetletje tradicionalno praznujemo rojstni dan Jurija Vege s kvizom, na katerem tekmujejo otroci od vrtca do devetega razreda. S ponosom izkažejo svoje znanje o življenju in delu velikega matematika, po katerem naša šola nosi ime.  Za zmago pa se je treba zelo življenjsko spopasti tudi z matematiko in rešiti nalogo, ki preprosto povedano, ni preprosta. Zmagovalci dobijo simbolično nagrado, vsi ostali udeleženci pa so prav tako nagrajeni z glasbenim gostom. Letos je bila to Nina Pušlar, ljubljenka mladih. Na odru so se izkazali tudi naši mladi igralski, plesni in glasbeni talenti.

Kdo je zmagal? Je pomembno? Niti ne, vegovci  dihamo v duhu vsi za enega, eden za vse. Imeli pa smo se »fajn«, veselili smo se in praznovali, hkrati pa obeležili tudi občinski praznik občine Moravče.

 

Kviz02

 

NAMIZNA IGRA


Kviz_o_Juriju_VegiKviz_o_Juriju_Vegi_1Igralna_ploa

 

Ko je naša šola praznovala 40 let, je ob tej priložnosti izdala didaktično namizno igro Kviz o Juriju Vegi. Igra je namenjena mladim in mladim po srcu, da se pomerijo v znanju Kaj vem o Juriju Vegi in se ob poti do cilja, naučijo še kaj novega. Igra je sestavljena tako, da igralci odgovarjajo na vprašanja, ki so zastavljena v treh težavnostnih stopnjah. Ko igralci prispejo na cilj, je njihovo vedenje o našem matematiku kar precej bolj bogato. Kako smo se igrali mi, si oglejte naslednji video prispevek:

{youtube}Fr1piWt0JPo{/youtube}

 

SLIKANICA

O_pastirku

 

O PASTIRČKU, KI JE ZNAL RAČUNATI, tako je naslov pravljici, ki govori o našem vzorniku Juriju Vegi. Napisala jo je pisateljica Mojiceja Podgoršek, ki je tudi knjižničarka na naši OŠ. Učenci 2. A razreda so z zanimanjem prisluhnili tej pravljici. V šolski knjižnici so se srečali s pisateljico, ki je drugošolcem razkrila še veliko zanimivosti o našem Juriju.

 

 

DELALI SMO KIPE

Kipi01

V 1. nadstropju naše šole je doprsni kip matematika Jurija Vege. Skupaj z učenci smo si najprej ogledali kip, se fotografirali, nato pa smo kip Jurija Vege  iz das mase oblikovali tudi sami. Izdelke smo razstavili v vitrini v pritličju.

Marija Gotar 1.r.OPB

 

 

OBISK V ZAGORICI

Zagorica5

Člani planinskega krožka se vsako leto v marcu podamo peš v Zagorico, rojstni kraj Jurija Vege. Hoje je bilo okrog 5 ur, letos so se ga udeležili le štirje učenci z mentorico Marijo Gotar, na pohodu so se pridružili starejšim planincem in učencem bližnje podružnične šole.

 

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost