Skoči na glavno vsebino

LJUDSKE IGRE

 

Slovenske ljudske igre so stare, kmečke, deloma pozabljene igre, ki so se jih igrali že naši dedki, babice, pradedki in prababice. Prenašale so se iz roda v rod. Poskrbele so za dobro vzdušje, popestritev in krajšanje časa. Večinoma je njihov izvor mitski ali pa se navezuje na vsakdanje kmečko življenje in opravila. Ljudske igre so ponavadi izredno raznolike, preproste in zato hitro učljive. Pripomočki za igre so naravni, preprosti in lahko dostopni.

igre-folklora

Otroci naše folklorne skupine z učiteljico Marijo Gotar se ljudske igre redno igrajo. Za projekt Comenius so izbrali štiri igre, katere smo posneli in zanje napisali navodila. Predstavili jih bomo tudi na projektnem srečanju na Poljskem.

 

TIČA VAGA

Otroci se primejo drug drugega za kožo na zgornji strani dlani. Roke so čim bolj pomešane. Skupaj začnejo dvigovati roke in čim hitreje in glasneje govoriti: ‘Tiča vaga, tiča vaga,…’. Pri ‘ššššš’ se spustijo in se poskušajo čim prej zopet prijeti.

{youtube}8vZTVWpX6i4{/youtube}

 

ZVEZDE METAT

En otrok zvezde meče, ostali otroci pa predstavljajo zvezde. Tisti, ki meče, prime posamezno ‘zvezdo’ za iztegnjeno roko, jo nekoliko zavrti in jo med vrtenjem izpusti. ‘Zvezde’ obdržijo tisti položaj, v katerem pristanejo. Ko pomeče vse zvezde, določi kdo ima najbolj zanimivo ali smešno pozo. Najboljša zvezda nadaljuje igro.

{youtube}NVur7NMipJ0{/youtube}

 

RINKCE TALAT

Za igro potrebujemo prstan (rinkco), ki se lahko skrije v otroške dlani. Lahko uporabimo tudi kamenček. Z izštevanko določimo dva otroka, ki začneta igro. Prvi ima vlogo delilca, drugi je ‘muc’, ki išče rinkco. Otroci stojijo v krogu s sklenjenimi rokami. Delilec ima prav tako sklenjene roke in ko je ‘muc’ obrnjen stran, rinkco neopazno spusti enemu igralcu v roke. Ko tala rinkce, govori: ‘Rinkce talam, dobr’ jo skrij.’ Otroci nato pokličejo muca, ki poskuša ugotoviti, kdo skriva rinkco. Če ugane pravega, se vlogi zamenjata. Otrok, ki je imel rinkco skrito, postane ‘muc’, tisti, ki je uganil, pa delilec. (Lahko pa otroka zopet določimo z izštevanjem.)

{youtube}ShzL1FPgLiw{/youtube}

 

OREH JE NAŠ

Igra je sestavljena iz dveh delov.

Potrebujemo toliko kamenčkov (ali orehov), kolikor je otrok.

Prvi del:

Otroci sedijo v krogu na tleh, kamenčke pa položimo na kup v sredino kroga. Določimo otroka, ki začne igro. Le ta hodi okoli kroga, medtem ko ostali otroci pojejo: ‘Oreh je naš, oreh je naš…’ Nato se otrok, ki hodi okoli, dotakne enega izmed sedečih otrok in steče. Dotaknjen otrok hitro vstane in steče v nasprotno smer. Ostali otroci ju vzpodbujajo s hitrim klicanjem: ‘Oreh je naš, oreh je naš…’ Hitrejši otrok zasede prosto mesto v krogu, pobere kamen iz kupa in reče: ‘Pa ga imam!’ Igra se nadaljuje tako dolgo, da vsi otroci dobijo svoj kamen.

{youtube}XEkszReIj1U{/youtube}

 

Drugi del:

Otroci še vedno sedijo v krogu. Vsak svoj kamen položi predse na tla. Na znak začnejo peti pesem: ‘Le v šolo nikar, ti mali buci buc, primi, drži, da ne boš tepen.’ Pri tem v ritmu prestavljajo kamenčke k svojemu sosedu na desni. Tisti, kateremu se nabere preveč kamenčkov, izpade. Izpadli otroci se umaknejo iz kroga, vendar otroke v krogu še naprej spodbujajo s petjem. Ob vsakemu začetku pesmi otroci dvignejo roke. Pojejo vedno hitreje. Igra se konča, ko najspretnejši otrok v krogu ostane sam.

{youtube}qfWELwGSOWY{/youtube}

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

 

(Skupno 1.723 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost