Skoči na glavno vsebino

OSJVege_kip

Baron Jurij Vega

23. marca 1754, se je pri Vehovcu v Zagorici pri Moravčah rodil Jurij Vega. Prvo šolsko znanje je dobil v župnišču v Moravčah. Mladi Jurij se je v moravškem župnišču lahko naučil le brati in pisati in se seznanil z osnovami računanja. Pouk je gotovo potekal v slovenščini, saj kmečki otroci drugega jezika niso znali. Le od dobre volje tedanjih učiteljev je bilo odvisno, ali so se z najbolj nadarjenimi učenci še posebej ukvarjali in jih naučili tudi nekaj nemščine in latinščine; da so jim omogočili vpis v mestne šole. Očitno je imel Jurij srečo, da je dobil takšnega učitelja.
Potem je šolanje nadaljeval v Ljubljani. Po končanem šolanju je postal navigacijski inženir. Po štirih letih je stopil v vojaško službo v avstrijski vojski. Tu je veliko pripomogel k uveljavljanju matematike na raznih področjih. Pisal je tudi učbenike za matematiko.
Vegovo matematično delo poznamo predvsem po zbirki logaritmovnikov, s katerimi je zaslovel po vsem svetu in so jih uporabljali še dolgo po njegovi smrti. Na matematičnih knjigah, ki so originalno izhajale v nemškem jeziku, je zapisan avtor Georg Vega. Manj znane, vendar nič manj zanimive, so njegove znanstvene razprave.
Vega je za svoje delo dobival številna priznanja. Jurij Vega je bil eden redkih Slovencev, ki se je dokopal do družinskega grba, gotovo pa edini, ki si je grb zaslužil s svojim znanjem.

Spominska soba

20. septembra 2005 je na naši šoli odprla vrata spominska soba, ki je bila ustanovljena na pobudo bivše ravnateljice, ge. Eve Karažija. V njej si lahko ogledate stara učila, učbenike, zvezke ter spričevala naših babic in dedkov. Zbirko smo obogatili tud z nekaj starimi knjigami, del pa je posvečen znanim Moravčanom ter moravškim gradovom. Če doma najdete še kaj, kar bi obogatilo našo spominsko sobo, se oglasite, vabljeni pa tudi na ogled, za katerega se dogovorite z Matejo Andrejka na tel. (01) 7231-003.

Mateja Andrejka

Klikni za povečavo!

Klikni za povečavo!

Klikni za povečavo!

Klikni za povečavo!

Posvetilo spominske sobe

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost