Skoči na glavno vsebino

V sredo, 21. marca je bil pravzaprav zadnji dan prisotnosti francoskih učencev na naši šoli, kajti v četrtek 22. marca je bil v zgodnjih jutranjih urah že načrtovan odhod.

Ta dan so se francoski učenci dopoldne odpravili v Ljubljano, kjer so imeli strokovno voden ogled po središču Ljubljane. Že na poti v Ljubljano so dobili nekaj splošnih geografskih podatkov o naši prestolnici. Pot jih je vodila od Streliške ulice preko Zmajskega mostu vzdolž Ljubljanice, Prešernovega trga, Kongresnega trga, čevljarskega mostu in stare Ljubljane. Nato so se peš podali na Ljubljanski grad, kjer so prav tako imeli voden ogled. Za spremembo je bila sreda že obsijana s soncem, čeprav še nekoliko mrzla in precej vetrovna. Po vrnitvi v Moravče so imeli kratko kosilo in kviz s temami vseh vprašanj iz brošure, ki so jo dobili na začetku in so se nanašala na njihove dopoldanske aktivnosti in izlete po Sloveniji. Nato je sledila kratka vaja v kulturnem domu, nato pa so šli za kratek čas še domov, da se pripravijo na zaključno prireditev.

Ob 17. uri se je v kulturnem domu v Moravčah začela zaključna prireditev – dramska uprizoritev odlomkov iz filmov in nato razglasitev najboljših ter podelitev »oskarjev«. Večino nastopajočih je uporabljala angleščino, nekateri deli pa so bili povedani tudi v slovenščini in oz. ali v francoščini. Učenci so se dramaturško, nekateri pa tudi scensko zelo dobro pripravili na te nastope. Uvodoma so slovenski učenci zapeli šolsko himno. Sledil je uvodni nagovor pomočnice ravnateljice Petre Peterka, nato pa še moravškega župana g. Martina Rebolja. Oba sta izrazila upanje, da so bili gostje zadovoljni z obiskom in jim zaželela srečno pot. Nato so se začeli dramski nastopi. Vsak odlomek sta napovedali povezovalki Inès Quaireau in Julija Domjan. Poleg angleške razlage, je sledila še podrobna predstavitev odlomka v slovenščini in francoščini. Uporabljeni so bili odlomki iz filmov, ki govorijo o boju za človekove pravice črncev ali Judov v ZDA ali Evropi. Po nastopu vseh skupin so prišli na oder vsi učenci in pod vodstvom Barbara Fale zapeli pesem Oh, Freedom. Sledilo je nekaj glasbenih točk slovenskih učencev, med tem pa je strokovna komisija odločala o najboljših uprizoritvah.

Nato je sledila podelitev najboljših nagrad – oskarjev. Oskarja za najboljšo izvedbo oz. nastop je dobila skupina, ki je uprizorila odlomek iz filma Butler (2. skupina) Za najboljšo moško vlogo je bil izbran Enzo Ruchaud. Oskarja za najboljšo igralko je dobila Uršula Mihalinec. Oskarja za drugo najboljšo žensko vlogo je dobila Inès Quaireau, za drugo najboljšo moško vlogo pa Blaž Pirnat. Za najboljšo izgovorjavo je oskarja dobila Julija Domjan, za drugo najboljšo izgovorjavo pa Zoja Hološević. Oskarja za najboljši skupinski duh je dobila skupina, ki je uprizorila odlomek iz filma Pianist (2. skupina). Sledila je zahvala vsem učencem – osebno sta jima čestitala njihova mentorja Claire Picot in Simon Zalar. Po zaključnih govorih predstavnikov francoskih in slovenskih učiteljev (Claire Picot in Simon Zalar) so vsi učenci (slovenski in francoski skupaj) zapeli še slovensko pesem Mi se imamo radi. Nato pa je sledila v avli kulturnega doma še pogostitev s pecivom, ki so ga napekli nekateri starši slovenskih učencev udeležencev projekta ter ogled umetniških slik učencev, ki so nastale med natečajem Ex tempore pod mentorstvom Inge Ivartnik v ponedeljek, 19. marca na naši šoli na temo Človek in drevo. Učenci in starši so sproščeno poklepetali in se že poslavljali.

Ob pol štirih zjutraj 22. marca pa je avtobus odpeljal francoske učence izpred Moravške šole proti letališču Milano, od koder so poleteli proti Nantesu. Slovo je bilo za mnogo učencev težko, kajti med njimi so se ustvarile dobre prijateljske vezi, kajti geslo mednarodnega projekta Friends without borders (prijatelji brez meja) se je uresničilo.

Simon Zalar

(Skupno 767 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost