Skoči na glavno vsebino

AJDOVI ŽGANCI
Sestavine:
250 g bele moke
250 g ajdove moke
sol
dve žlici ocvirkov

Postopek
V slan krop (približno 2 l vode) stresemo mešanico bele in ajdove moke, ki smo jo predhodno dobro premešali. V zmes s kuhalnico naredimo luknjo v sredini, da moko tudi od znotraj zalije voda. Vse skupaj naj rahlo vre. Po 20 minutah “žgancu” odlijemo skoraj vso tekočino, nekaj vode pa prihranimo, če bomo morebiti morali dodati nekaj tekočine nazaj. Zmes dobro premešamo s kuhalnico, da se vsa moka poveže z vodo in nato pokrito pustimo, da žganci malo odležijo. Med tem časom razpustimo ocvirke na maščobi in jih nato polijemo preko žgancev in premešamo z večjimi vilicami.

 

KISLA REPA
Sestavine:  
kisla repa
sol
pšenična bela moka
kumina (po želji)
ocvirki

Priprava
V lonec damo repo in jo v slani vodi kuhamo približno 30 minut. Po želji ji dodamo še malo kumine. Naredimo podmet iz moke in približno 1 dl vrele vode. Dobro premešamo in dodamo k repi. Kuhamo še 10 minut. Ocvirke dodamo proti koncu kuhanja.

KAŠNATO ZELJE
Sestavine:
2 merici kislega zelja
1 merico prosene kaše
1,5 l vode
lovor
sol
kumina
ocvirki za zabelo

Postopek
Kislo zelje stresemo v vrelo vodo, pomešamo, dodamo oprano proseno kašo, sol, lovor, kumino. Kuhamo 20 minut. Na koncu dodamo zabelo.

USUKANI MOČNIK
Za 4 osebe: 1 jajce, 20 dag moke, 1,5 l mleka, sol

Postopek
V skledo stresemo moko, naredimo jamico. Vanjo zlijemo jajce, zmešamo z vilicami in nato še med prsti. Mleko zavremo in v vrelo zakuhamo med mešanjem pripravljeno zmes iz moke in jajc. Solimo in med stalnim mešanjem kuhamo 10 minut.

 

KRHLOVKA

Sestavine:

Potrebujemo 2 l vode, poljubno količino suhega sadja: hrušk, jabolk, sliv, cimetova skorja, klinčki

Postopek:

V lonec stresemo poljubno količino suhih hrušk, krhlejv jabolk in suhih sliv. Dodamo cimetovo skorjo in nekaj klinčkov. Lahko dodamo tudi rezino limone. Kuhamo 20 minut. Navadno krhlovko uživamo hladno.


DOMAČI PIŠKOTI
Sestavine:
30 dkg surovega masla
30 dkg sladkorja
60 dkg moke
1 pecilni prašek
2 vanilina sladkorja
3 jajca

Postopek
Vse sestavine na hitro pregnetemo v gladko testo. Pokrito testo pustimo počivati na hladnem eno uro. Razvaljamo testo, oblikujemo z modelčki in naložimo na pekač. Polovico piškotov obložimo z orehi in suhim sadjem ter pomažemo z jajcem. Rumeno zapečemo.

 

OREHOVI ROGLJIČI
Sestavine:
25 dag moke
15 dag margarine
10 dag zmletih orehov
10 dag sladkorja
1 jajce
10 dag sladkorja v prahu z vanilin sladkorjem

Priprava
Moko presejemo na desko. Vanjo sesekljamo margarino, ki smo jo hranili v hladilniku, da je ostala trda. Dodamo mlete orehe in sladkor.  Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce.  Na hitro ugnetemo testo, ki se ne sme ogreti in pustimo, da počiva v hladilniku pol ure. Nato oblikujemo 6-7 cm dolge paličice debele 1cm in jih zapognemo v obliki rogljička. Naložimo jih v pomokan pekač in jih bledo zapečemo.  Še vroče povaljamo v sladkorju v prahu z vanilinim sladkorjem.

 

PIŠKOTI MLETI NA STROJČEK
Sestavine:
40 dag moke
1 pecilni prašek
10 dag surovega masla
1dl kisle smetane ali mleka
1jajce
15 dag sladkorja
vanilin sladkor
ščepec soli

Priprava
Vse sestavine na hitro pregnetemo v gladko testo.  Zmeljemo ga skozi strojček za mletje mesa s posebnim nastavkom za kekse,  jih narežemo na primerno dolžino,  položimo v pekač in rumeno zapečemo.

 

MEDENJAKI
Sestavine:
40 dag moke
0,5 jedilne sode
4dag surovega masla
8 dag sladkorja
2 žlici medu
1 jajce
0,5 žličke cimeta
sesekljana limonina lupina
4 žlice mleka
maščoba za pekač

Priprava
Na desko presejemo moko z jedilno sodo, v sredi naredimo jamico, vanjo vlijemo stopljeno maščobo in med, sladkor, jajce, dišavnice ter mleko. Vgnetemo testo, ga razvaljamo in oblikujemo z modelčki. Pečemo v pečici 15 min.

 

 

 

(C) Andreja Vavpetič & Zdenka Wicher

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost